Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Thomas Breen, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, viser til helse- og omsorgsministerens svarbrev av 20. mars 2012 til komiteen og statsrådens svar i interpellasjonsdebatten i Stortinget den 27. oktober 2011.

Komiteen er enig med statsråden i at pasientsikkerhet og kvalitet i alle ledd i helsetjenesten er meget viktig, slik at en kan forebygge feilbehandling og feil medisinering. Komiteen er derfor tilfreds med at statsråden har tatt initiativ til stortingsmeldinger om kvalitet og pasientsikkerhet og IKT i helsesektoren.

Komiteen er godt fornøyd med at statsråden i påvente av disse stortingsmeldingene har fulgt opp sine lovnader gjennom sitt oppdragsdokument til de regionale helseforetakene for 2012. Der er det presisert at nødvendig etter- og videreutdanning av helsepersonell i helseforetakene skal ivareta kvalitet og pasientsikkerhet i tjenestene, og at dette er et arbeidsgiveransvar.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti forventer at statsråden følger denne situasjonen, og sikrer seg at arbeidsgivers ansvar for faglig oppdatering av sine ansatte faktisk følges. Disse medlemmer deler bekymringene som fremkommer i forslaget, om at faglig utvikling risikerer å nedprioriteres. Dette er også basert på diskusjonen rundt og tilbakemeldingene fra helsepersonell i etterkant av legemiddelindustriens vedtak. Det er etter disse medlemmers syn viktig at det føres oversikt over helseforetakenes kompetanseutvik-lingsarbeid.

Komiteen vil uttrykke tilfredshet med at Statens legemiddelverk aktivt utformer og formidler informasjon «Nytt om legemidler» om faglig og økonomisk riktig bruk av legemidler. Dette bidrar til at helsepersonell på en god og effektiv måte kan oppdatere seg på legemiddelfeltet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil på bakgrunn av statsrådens svar og de varslede stortingsmeldinger foreslå at forslaget ikke vedtas.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti er tilfreds med at arbeidsgivers ansvar for å sikre tilstrekkelig faglig oppdatering på legemiddelfeltet er presisert gjennom oppdragsdokumentene til helseforetakene. Disse medlemmer understreker likevel behovet for å kartlegge om helsepersonell i samme grad som før kongressvedtaket får tilbud om kompetanseheving. Videre mener disse medlemmer det er viktig å sikre at helsetjenesten fortsatt kan benytte industriens spesialkompetanse på det enkelte legemiddel i tilfeller der det er behov for dette.

Disse medlemmer mener videre det er nødvendig å gjøre grundige vurderinger av hvordan man best kan sikre at også leger i primærhelsetjenesten får tilstrekkelig faglig oppdatering. Disse medlemmer viser i den sammenheng til at 5–10 prosent av alle innleggelser i indremedisinsk avdeling skyldes feil bruk av legemiddel. Dette representerer etter disse medlemmers syn et betydelig problem for den enkelte pasient, men medfører også høyere ressursbruk enn det er grunnlag for. Disse medlemmer peker i den sammenheng på at en del av disse legemidlene blir forskrevet i primærhelsetjenesten. Kompetansen til den enkelte lege også i primærhelsetjenesten er på denne måten avgjørende både for at pasienten skal få gode helsetilbud, men også for å sikre effektiv ressursutnyttelse i spesialisthelsetjenesten.

Disse medlemmer er bekymret for omfanget av feilmedisinering i helsetjenesten, særlig i sykehjem. Helsetilsynets gjennomgang fra 2009 av legemiddelhåndteringen i 48 sykehjem viste avvik og merknader ved 40 av dem.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre har fremmet forslag om tiltak mot dette tidligere. Ett av tiltakene, som også Helsedirektoratet har vist til at kan ha god effekt, er legemiddelgjennomganger. Disse medlemmer viser til at disse partier har satt av midler til dette i sine alternative statsbudsjetter.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser også til viktigheten av dedikerte leger på sykehjemmene, og disse partier har derfor også foreslått en norm for legedekning på sykehjem.

Disse medlemmer viser også til Innst. 64 S (2011–2012) om raskere og bedre tilgang til legemidler. Der fremmes bl.a. forslag om raskere å ta i bruk effektive og samfunnsøkonomisk lønnsomme legemidler. I denne sammenheng vil disse medlemmer særlig vise til følgende forslag i nevnte innstilling:

«Stortinget ber regjeringen fremlegge forslag til en handlingsplan for å redusere omfanget av feilmedisinering, med konkrete tiltak i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. Apotekenes rolle i arbeidet må omtales spesielt.»

Disse medlemmer ser betydningen av legers oppdatering på legemiddelfeltet. For sykehusleger blir dette i høy grad ivaretatt gjennom internundervisning, fordypningsdager for LIS-leger og kurs og etterutdanning i forbindelse med spesialiseringen. Overleger har overlegepermisjon som skal ivareta faglig videreutvikling og deltar også i internundervisningen. Erfaringsmessig kan de faglige fordypningsdagene lett forsvinne i forbindelse med sykefravær og underbemanning, som er et hyppig problem.

Den største utfordringen gjelder nok fastlegene som ikke er en like integrert del av et fagmiljø som sykehuslegene. Disse medlemmer merker seg at statsråden viser til mulighetene Samhandlingsreformen byr på med økt kompetanseutvikling og økt samarbeid mellom ulike legespesialiteter. Disse medlemmer ser frem mot stortingsmeldingen om kvalitet og økt pasientsikkerhet som statsråden skriver er under utarbeidelse. Etter disse medlemmers mening bør dette også lovfestes.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag som skisserer en langsiktig strategi for å sikre relevant helsepersonells mulighet til jevnlig faglig oppdatering på legemiddelfeltet.