Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Brev fra Landbruks- og matdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 11. januar 2012

Jeg viser til spørsmål fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen i brev av 20. desember 2011.

Jeg viser til mitt svar til Riksrevisjonen den 27. september 2011, hvor jeg kommenterer revisjonens merknader til Bioforsk sitt regnskap for 2010, jf. Dokument 1 (2011–2012).

Jeg vil aller først understreke at jeg ser det som meget alvorlig når Riksrevisjonen stiller spørsmål om Bioforsk har evne og vilje til å iverksette og gjennomføre tiltak som er nødvendige for å forbedre de feil og mangler som revisjonen har identifisert.

Imidlertid har Riksrevisjonen sine merknader for regnskapsårene før 2010 i stor grad vært forbundet med svakheter i rutinene for offentlige anskaffelser. Bare i mindre grad har tidligere merknader vært knyttet til etterlevelse av regnskapslovgivningen, jf. Dokument 1 (2010–2011) og Dokument 1 (2009–2010). Derfor har Bioforsk hatt stor oppmerksomhet på etableringen av nye og forbedrede rutiner på anskaffelsesområdet. Videre konkluderer en ekstern evaluering av offentlige anskaffelser i Bioforsk i perioden fra 1. oktober 2010 til 31. mars 2011 med at regelverket i alt vesentlig følges. Rapporten viser at instituttet har lykkes godt med gjennomføringen, og at det således er vist både vilje og evne til å følge opp Riksrevisjonens påpekninger på dette området.

Likevel viser revisjonen av regnskapet for 2010 at det fortsatt er behov for å følge Bioforsk sin virksomhet tett. Revisjonen for 2010 viser at Bioforsk har avlagt et regnskap som ikke er korrekt og at instituttet har bygget opp en saldo av ubrukte, bevilgede midler, uten at dette avviket er tilfredsstillende rapportert til departementet. Dette har jeg tatt opp med virksomheten, blant annet i et særskilt møte med leder og nestleder i styret for Bioforsk den 15. august 2011. I møtet understreket jeg at saken er alvorlig, at styret har et kontrollansvar, og at jeg forventer at avlagt regnskap er korrekt og at all relevant informasjon formidles til departementet i årsrapportene.

Styreleder bekreftet at styret vil:

  • påse at instituttet tar i bruk de nye statlige regnskapsstandardene for å sikre korrekt regnskapsføring

  • engasjere ekstern regnskapskompetanse for å sikre at Bioforsk oppfyller alle krav til regnskapsavleggelse etter de nye standardene

  • videreutvikle og forbedre systemet for intern kontroll og risikostyring

Jeg mener at Bioforsk klart signaliserer at instituttet både har vilje og evne til å identifisere og gjennomføre nødvendige tiltak. Tiltakene rettet mot regnskapsføringen vil ha umiddelbar virkning, ettersom regnskapet for 2011 vil bli basert på de nye statlige regnskapsstandardene. Disse er utviklet spesielt for statlige organer. Bioforsk har videre engasjert et revisorfirma for å bistå virksomheten for korrekt regnskapsføring i henhold til standardene.

Bioforsk vil gjennomføre et helhetlig system for intern kontroll og risikostyring i 2013. Deler av systemet vil tas i bruk allerede høsten 2012.

Jeg legger til grunn at Bioforsks gjennomføring av de omtalte tiltakene, kombinert med en videreutvikling av styringsdialogen mellom mitt departement og Bioforsk, skal bidra til at regelverk og retningslinjer blir fulgt for framtiden. Jeg mener at nødvendige grep nå er tatt fra departementets side for å bringe forholdene i orden.