Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Brev fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 19. januar 2012

Jeg viser til brev av 20.12.2011 med spørsmål fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen og mitt tidligere svar til Riksrevisjonen, gjengitt i Dokument 1 (2011–2012).

Jeg ser svært alvorlig på utfordringene Arbeids- og velferdsetaten har, og har hatt, for å oppnå tilfredsstillende kvalitet og akseptabel saksbehandlingstid når det gjelder forvaltningen av barnebidrag. I min dialog med etaten har jeg fått bekreftet at arbeidet med forbedringer på dette området har høy prioritet.

Situasjonen på bidragsområdet må ses i sammenheng med det samlede utfordringsbildet for Arbeids- og velferdsetaten. Etaten har hatt, og har fortsatt, utfordringer når det gjelder saksbehandlingstid for flere sentrale ytelser, og utfordringer med å sikre rett utbetaling til den enkelte mottaker. Arbeids- og velferdsetaten har iverksatt et systematisk arbeid for å forbedre kontrollen og kvaliteten i ytelsesforvaltningen. Dette arbeidet har pågått gjennom hele 2011, og vil fortsette i 2012. Etaten arbeider for generell kvalitetsheving, samtidig som det arbeides med konkrete forbedringstiltak. I tillegg arbeides det med å utvikle et system som gjør det mulig å måle og rapportere status og utviklingen i kvaliteten i ytelsesforvaltningen.

Det vil gjennom tildelingsbrevet 2012 bli stilt krav til at etaten skal arbeide målrettet for å overholde etatens interne krav til saksbehandlingstider. Det er et uttalt mål at andel saker som behandles innen normert tid totalt, skal øke i 2012. Dersom det skulle oppstå vesentlige avvik fra normert saksbehandlingstid, skal etaten gi en vurdering av mulige årsaker til avvik, og redegjøre for hvilke tiltak som kan iverksettes for å rette opp avviket. I brevet vil det også bli stilt særskilt krav om oppfølging av saksbehandlingen i bidragssaker.

Det er Arbeidsdepartementet (AD) som har det administrative styringsansvaret for Arbeids- og velferdsetaten og dette departementet har også ansvaret for de fleste ytelsene etaten forvalter. Jeg legger vekt på at AD og BLD skal opptre koordinert i styringen av Arbeids- og velferdsetaten og at vi skal ha en helhetlig tilnærming til utfordringene etaten står overfor.