Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Arbeidsdepartementet v/statsråden, datert 20. desember 2011

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har for tiden til behandling Dokument 1 (2011–2012) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2010.

Det vises til Riksrevisjonenes undersøkelse av utenlandsområdet i arbeids- og velferdsforvaltningen som omfatter saksbehandling av ytelser etter folketrygdloven for utenlandske statsborgere og nordmenn som bor eller har bodd i andre land. I Dokument 1 (2011–2012) uttaler Riksrevisjonen at Arbeids- og velferdsetaten har hatt fundamentale problemer på utenlandsområdet i flere år. Riksrevisjonen har dokumentert uakseptabelt høye feilprosenter på flere saksfelter i pensjons- og ytelsesforvaltningen, spesielt på utenlandsområdet. På utenlandsområdet viser revisjonen feil i om lag 40 prosent av alderspensjonene.

I Riksrevisjonens rapport står det at Arbeidsdepartementet vurderer nye tiltak og justeringer av allerede iverksatte tiltak i lys av revisjonsresultatene, men at dette vil ta tid, og at det ikke vil være mulig å oppnå betydelige forbedringer på alle områder samtidig.

På bakgrunn av ovenstående, samt øvrige forhold som omtales i Dokument 1 (2011–2012), har kontroll- og konstitusjonskomiteen følgende spørsmål:

  • 1. Behovet for kompetanseheving er spesielt stort på utenlandsområdet. Hvilke tiltak gjøres nå på kompetanseheving av de ansatte?

  • 2. Hvordan er fremdriften i IKT-arbeidet på utenlandsområdet i arbeids- og velferdsetaten, og er systemstøtten nå tilpasset omfanget av de oppgavene som skal løses?

  • 3. Pensjonstrygden for sjømenn (PTS) har fått revisjonsbrev med merknad knyttet til manglende balanseføring og svakheter i ikt-sikkerheten. På grunn av manglende avklaring av tilknytningsform er regnskapet også holdt utenfor statsregnskapet. Når kan det forventes at forholdene er brakt i orden?

  • 4. Revisjonen viser at det er betydelige utfordringer med håndteringen av pensjonene som utbetales. Blant annet er det identifisert mer enn 20 000 saker hvor utbetalt pensjon ikke er i samsvar med datagrunnlaget i Pesys. Informasjon som gis til pensjonistene i form av vedtaksbrev er i mange tilfeller mangelfull eller feilaktig. Dette gjør at mange saker kan gi feil utbetaling og at pensjonistene selv vanskelig kan sjekke om utbetalingene er korrekte. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at pensjonene som utbetales er korrekte?

  • 5. Det er også avdekket at arbeids- og velferdsetaten etaten mangler et egnet produksjonsstyringssystem og mangler pålitelige data når det gjelder saksbehandlingstid for pensjoner. Dette gjør det vanskelig å følge opp om pensjonister får pensjonen utbetalt til rett tid. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at pensjoner blir rettidig utbetalt?

  • 6. Revisjonen viser at arbeids- og velferdsetaten ikke har hatt kapasitet til å behandle alle feilutbetalingssaker de siste årene slik at saldoen på obsevasjonskontoen har gått opp. Kvaliteten i saksbehandlingen og rutinene for å fange opp feil, har heller ikke vært gode nok til å redusere omfanget av nye feilutbetalingssaker. Det er planlagt innført nye ikt-løsninger på området. Hvordan vil departementet følge opp slik at sakene blir behandlet innen rimelig tid og slik at sakene ikke blir foreldet?

  • 7. Det er i underkant av 6000 personer som mottar krigspensjon. Revisjonen viser at det er feil i minst 15 prosent av disse og at etaten ikke har rutiner som sikrer at alle pensjonene beregnes i henhold til regelverket. Det er satt i verk tiltak for å bedre kvaliteten men dette prosjektet fanger kun opp en mindre del av feilsakene. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at alle får det de har krav på?

  • 8. Riksrevisjonen viser til at det er feil i 7,5 prosent av de kontrollerte sakene på sykepengeområdet, og at det er store forskjeller mellom fylkene når det gjelder kvalitet i saksbehandlingen og omfanget av feilutbetalte sykepenger. For overgangsstønad til enslige forsørgere er det påvist feil utbetaling i 21 prosent av de kontrollerte sakene, mens det er usikkerhet om barnebidrag er korrekt beregnet i 42 prosent av de kontrollerte sakene. Tilsvarende er mer enn halvparten av de kontrollerte uførepensjonssakene, og at om lag 40 prosent av alderspensjoner med utenlandstilsnitt feilutbetalinger. Når kan det forventes at nødvendige forbedrings tiltak er på plass?

Komiteen ber om svar innen 19. januar 2012.

Vi ber om at svaret også blir sendt elektronisk i word-format til kontroll@stortinget.no.