Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

17.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens revisjon og kontroll av Olje- og energidepartementet og dets underliggende virksomheter. Komiteen merker seg at Riksrevisjonen har avgitt fem avsluttende revisjonsbrev uten merknad og ett avsluttende revisjonsbrev med merknad til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Komiteen viser til at komiteen i brev av 20. desember 2011 stilte flere spørsmål til statsråden i tilknytning til Riksrevisjonens rapportering. Statsråden svarte i brev av 19. januar 2012. Brevet følger som vedlegg til innstillingen.

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen i årets revisjon har reist kritikk mot NVE for ikke å ha etablert et tilfredsstillende system for å sikre nødvendig styringsinformasjon for tilsynsvirksomheten med sikkerheten i kraftforsyningen. Komiteen har videre merket seg at statsråden svarer at han har fokus på styringsdialogen med NVE, men at han ikke kan være mer konkret med hensyn til framdriften enn han var i brev til Riksrevisjonen den 30. september 2011.

Komiteen vil videre påpeke at Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at NVE ikke har etablert et tilfredsstillende system for å sikre nødvendig styringsinformasjon for tilsynsvirksomheten blant annet med drift og vedlikehold av sentralnettet, og at konsekvensene for samfunnet kan bli store ved langvarig strømbortfall. Selv ved kortvarig svikt stopper mange samfunnsfunksjoner opp.

Komiteen forutsetter at departementet gjennomfører tiltak for å forbedre dette, og har merket seg svaret fra statsråden der tettere oppfølging av NVEs tilsynsvirksomhet, herunder tilsyn med sentralnettet, beskrives.

Komiteen forutsetter at dette arbeidet intensiveres slik at samfunnssikkerheten ivaretas på en forsvarlig måte.