Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

16.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens revisjon og kontroll av Nærings- og handelsdepartementet og dets underliggende virksomheter som omfatter ti virksomheter, 23 selskaper og ett særlovsselskap. Videre viser komiteen til at regnskapet for 2010 viser et forbruk på 69 641 millioner kroner over og 53 335 millioner kroner i inntekter. Komiteen merker seg at det overføres 669 millioner kroner til 2011, hvilket synes noe høyt.

Komiteen merker seg at det er avgitt ti avsluttende revisjonsbrev uten merknader.

Komiteen viser til at den ved flere anledninger, både gjennom innstillinger, lovforslag og innlegg i stortingssalen har understreket at det er den som forestår kontrollen som selv definerer hvilke dokumenter kontrollorganet trenger for å føre kontroll. Det er under ingen omstendighet den som blir kontrollert som skal vurdere kontrollørens behov for innsyn. Komiteen mener det fremstår som sterkt kritikkverdig at departementet har nektet Riksrevisjonen innsyn i departementets overordnede risikovurderinger. Komiteen mener dette er i strid med lov om riksrevisjon og klart i strid med kontroll- og konstitusjonskomiteens klare oppfatning av Riksrevisjonens innsynsrett.

Komiteen ber departementet uten videre imøtekomme slike innsynskrav fra Riksrevisjonen og ikke hindre Riksrevisjonen i å gjennomføre det kontrollarbeid Stortinget har pålagt dem. Komiteen mener det er sterkt kritikkverdig at Nærings- og handelsdepartementet, på grunn av feilvurdering av Riksrevisjonens innsynsrett, hindrer Riksrevisjonen i å gjennomføre revisjonsoppgavene slik lov og instruks foreskriver, i samsvar med Stortingets forutsetninger. Komiteen understreker at dette også medfører at Stortinget ikke får utført sine kontrolloppgaver i henhold til Grunnloven.