Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

16.1 Sammendrag

Samlet utgiftsbevilgning til Nærings- og handelsdepartementet i 2010 utgjorde 90 280 mill. kroner. Inntektsbevilgningen for 2010 utgjorde 53 231 mill. kroner. Departementet har ansvaret for ti virksomheter, 23 selskaper og ett særlovsselskap.

Riksrevisjonen har avgitt ti avsluttende revisjonsbrev uten merknad.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har i Innst. S. nr. 120 (2008–2009) gitt utrykk for en forventning om at samtlige departementer får på plass risikostyring som en integrert del av mål- og resultatstyringen, og komiteen ba Riksrevisjonen om å følge utviklingen. I henhold til lov om Riksrevisjonen av 7. mai 2004 nr. 21 (riksrevisjonsloven) § 12 kan Riksrevisjonen, uten hinder av taushetsplikt, kreve enhver opplysning og redegjørelse, eller ethvert dokument, og foreta undersøkelser som den finner nødvendig for å gjennomføre oppgavene. Kontroll- og konstitusjonskomiteen har forutsatt at dette også skal omfatte innsyn i departementets risikoanalyser, jf. Innst. 104 S (2009–2010).

Riksrevisjonen har merket seg at departementet har redegjort for den metodiske tilnærmingen for å sikre god virksomhetsstyring, og at departementet oppfatter at dette dokumenterer departementets interne kontroll. Riksrevisjonen vil imidlertid påpeke at revisjonen ikke har fått innsyn i departementets overordnede risikovurderinger. Riksrevisjonen har dermed ikke kunnet kontrollere hvordan risikovurderingene er dokumentert. Riksrevisjonen mener det er kritikkverdig at revisjonsoppgavene ikke kan gjennomføres slik lov og instruks foreskriver og i samsvar med Stortingets forutsetninger.

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at Nærings- og handelsdepartementet ikke har krevd rapportering fra tjenesteeierne på deres andel av de samlede kostnadene ved Altinn II-prosjektet, på 260 mill. kroner. Riksrevisjonen har merket seg at departementet på forespørsel fra Riksrevisjonen har innhentet opplysninger fra tjenesteeierne om de samlede kostnadene ved Altinn II-programmet, og at departementet vil fortsette å innhente rapporteringer om de totale kostnader ved programmet.

Av tidligere rapporterte forhold vil følgende saker følges videre i den løpende revisjon:

  • Styret for det industrielle rettsvern

  • Informasjonssikkerhet