Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

14.1 Sammendrag

Samlet utgiftsbevilgning til Landbruks- og matdepartementet i 2010 utgjorde 17 693 mill. kroner. Inntektsbevilgningen for 2010 utgjorde 960 mill. kroner. Departementet har ansvaret for syv virksomheter og fem selskaper.

Riksrevisjonen har avgitt seks avsluttende revisjonsbrev uten merknad og avsluttende revisjonsbrev med merknad til Bioforsk.

Bioforsk har for 2010 avlagt sitt regnskap i henhold til regnskapsprinsippet uten at det er tatt noen forbehold. Riksrevisjonen har avdekket betydelige feil og mangler ved regnskapet fordi regnskapslovgivningen og dens prinsipper ikke er fulgt. Dette gjelder blant annet manglende periodisering av kostnader, manglende nedskriving av aksjer til virkelige verdier og kostnadsføring av interne, ikke reelle kostnader. Konsekvensen er at regnskapet ikke er korrekt.

Riksrevisjonen har i flere år påpekt vesentlige feil og mangler ved regnskapet til Bioforsk. Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at flere av prinsippene i regnskapsloven er fraveket uten at dette er dokumentert. Det er heller ikke dokumentert at avvikene er foretatt i samråd med Landbruks- og matdepartementet, jf. punkt 3.2.3 i bestemmelser om økonomistyring i staten. Riksrevisjonen ser derfor svært alvorlig på at Bioforsk for 2010 har avlagt et regnskap som ikke er korrekt. Riksrevisjonen merker seg at Landbruks- og matdepartementet forutsetter et korrekt avlagt regnskap for å kunne ivareta sitt overordnede styrings- og kontrollansvar. Riksrevisjonen vil understreke nødvendigheten av å følge standarder og prinsipper for føring av regnskapet for å sikre at det blir gyldig og pålitelig.

Riksrevisjonen kan med bakgrunn i dette ikke se at departementet har sørget for tilstrekkelig grunnlag for styring, oppfølging og kontroll av Bioforsk.

Bioforsk har over flere år bygget opp en betydelig saldo av ubrukte, bevilgede midler. De ubrukte midlene inngår som balanseførte forpliktelser i regnskapet for 2010.

Riksrevisjonen merker seg at departementet, for å kunne ivareta sitt overordnede styrings- og kon-troll-ansvar forutsetter at Bioforsk rapporterer vesentlige avvik som knyttes til forutsetningene for tildelte bevilgninger.

Riksrevisjonen merker seg videre at departementet mener de balanseførte forpliktelsene av ubenyttede bevilgninger er reelle, selv om de ikke er forklart og dokumentert i regnskapet. Videre merker Riksrevisjonen seg at departementet mener at Bioforsk har ansvar for å avsette midler for å dekke negativt årsresultat og dekke det til enhver tid nødvendige likviditetsbehov. Riksrevisjonen vil understreke at det ikke er i samsvar med bevilgningsreglementet at ubrukte bevilgninger skal dekke negativt årsresultat. Riksrevisjonen vil også peke på at likviditetsbehovet er dekket ved at Bioforsk er omfattet av statens konsernkontoordning. Statens konsernkontoordning innebærer at alle statlige midler daglig blir samlet i Norges Bank og de skal dekke det statlige behovet for betalingstjenester og likviditetsforvaltning.

Bioforsk har også fått avsluttende revisjonsbrev med merknad for regnskapsårene 2007, 2008 og 2009 med påfølgende omtale i Dokument 1. Merknadene for disse årene har blant annet knyttet seg til brudd på regelverket om offentlige anskaffelser, og brudd på økonomireglementets og regnskapslovens bestemmelser vedrørende avstemminger og regnskapsføring.

Riksrevisjonen ser svært alvorlig på at det til tross for merknader flere år på rad, og Landbruks- og matdepartementets lovnader om å følge opp, fortsatt er så alvorlige mangler ved Bioforsk sitt regnskap at det ikke gir et korrekt bilde av virksomheten. Riksrevisjonen merker seg at departementet og styret er enig i at situasjonen er alvorlig. Riksrevisjonen forutsetter at departementet gjennom styringsdialogen – og ikke bare ved årsrapporteringen – følger opp gjennomføringen av tiltakene som skal iverksettes, og at tiltakene gir forventede effekter. Riksrevisjonen forutsetter videre at departementet vurderer om ytterligere tiltak bør iverksettes.

Av tidligere rapporterte forhold er følgende saker avsluttet:

  • Produksjon og tap i reindriften

  • Statens landbruksforvaltning – pålitelighet i rapporteringen

Følgende saker vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen

  • Bioforsks etterlevelse av regelverket for offentlige anskaffelser

  • Statens landbruksforvaltning – informasjonssikkerhet

  • Landbruks- og matdepartementets etatsstyring av informasjonssikkerheten