Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11.1 Sammendrag

Samlet utgiftsbevilgning til Kommunal- og regio-naldepartementet i 2010 utgjorde 111 468 mill. kroner. Inntektsbevilgningen for 2010 utgjorde 12 911 mill. kroner. Departementet har ansvaret for fire virksomheter og ett selskap.

Riksrevisjonen har avgitt tre avsluttende revisjonsbrev uten merknader og ett avsluttende revisjonsbrev med merknader til Husbanken.

Riksrevisjonen er kritisk til at fakturaer med forfall i 2011 som gjelder ikke overførbar bevilgning, har blitt betalt i 2010. Riksrevisjonen vil peke på at departementet ikke har reagert på at forfallsdatoene for de aktuelle fakturaene er endret og at departementet ikke kan redegjøre for hvem som har foretatt endringene.

Riksrevisjonen har merket seg at departementet har hatt en egen gjennomgang av kravene til attestasjonskontroll og godkjenning, og at det også vil iverksette tiltak for å sikre at fakturahåndtering rundt årsskiftet er i tråd med regelverket.

Riksrevisjonen finner det uheldig at leverandører av konsulenttjenester til departementet har fått anledning til å legge stipulert timeforbruk til grunn for gjennomføring av forskuddsfaktureringen. Riksrevisjonen har merket seg at departementet vil gjennomgå sine interne rutiner på dette området og forutsetter at departementet heretter fastsetter rutiner som er i samsvar med regelverket på området, og at disse følges.

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at departementet har anmodet om forskuddsfakturering og foretatt forskuddsbetalinger av fakturaer som gjelder kjøp av konsulenttjenester. Videre konstaterer Riksrevisjonen at det er svakheter ved departementets attestasjonskontroll ved kjøp av en konsulenttjeneste fra en leverandør tilknyttet E-valgsprosjektet.

Husbanken har fått avsluttende revisjonsbrev med merknad knyttet til forvaltningen av Investeringstilskuddet og beregning av merverdiavgift.

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at Husbankens system for oppfølging og rapportering av investeringstilskudd til omsorgsboliger og sykehjemsplasser ikke synes godt nok til å kunne rapportere på fastsatte måltall. Riksrevisjonen ser alvorlig på at det ut fra Husbankens rapportering er vanskelig å se de reelle tallene for netto tilvekst av boenheter totalt, og heller ikke fordelingen av netto tilvekst på antall omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Riksrevisjonen finner det uheldig at det heller ikke er mulig å identifisere boliger som telles to ganger i den løpende rapporteringen til Helse- og omsorgsdepartementet og til Kommunal- og regionaldepartementet.

Riksrevisjonen konstaterer at Husbanken har gitt tilsagn til 948 boenheter og mener det er kritikkverdig at kun 33 prosent av tilsagnsrammen for 2010 er benyttet.

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at bare 52 prosent av bevilgningen til Investeringstilskudd til omsorgsboliger og sykehjemsplasser er benyttet i 2010. Riksrevisjonen mener det er uheldig at utbetalingsprofilen som ble lagt til grunn ved beregningen av bevilgningen overvurderte andelen av prosjekter som vil være ferdigstilt og tatt i bruk i denne treårsperioden.

Riksrevisjonen vil peke på at Kommuneproposisjonen 2010 viser til at Omsorgsplan 2015 omfatter 12 000 nye omsorgsplasser, og at det står i departementets tildelingsbrev for 2010 til Husbanken at tilsagnsrammen skal bidra til etablering av 2500 nye plasser i 2010. Riksrevisjonen ser alvorlig på at det ifølge KOSTRA-tallene er en reduksjon på 247 kommunale sykehjemsplasser for årene 2008–2010 og en økning på 645 beboere i kommunale omsorgsboliger med heldøgnsbemanning for perioden 2009–2010. Dette indikerer at måloppnåelsen er lavere enn planlagt. Riksrevisjonen har merket seg at departementet er av den oppfatning at KOSTRA-tallene kun viser det totale antall plasser i en kommune og at det ennå er for tidlig å vurdere effekten av tilskuddsordningen basert på KOSTRA-tall.

Riksrevisjonen har merket seg at tilskuddsordningen er endret for 2011, og forutsetter at departementet følger opp forvaltningen av ordningen i den løpende styringsdialogen med Husbanken.

Riksrevisjonen finner det uheldig at Husbanken ikke har foretatt en egen risikovurdering av forvaltningen av investeringstilskuddet til omsorgsboliger og sykehjemsplasser, da det er betydelige beløp som forvaltes i ordningen. Riksrevisjonen har merket seg at departementet vil vurdere å innføre risikovurdering av forvaltningen av investeringstilskuddet i framtidig rapportering fra Husbanken.

Riksrevisjonen ser alvorlig på at Husbanken ikke har fulgt merverdiavgiftslovens bestemmelser om beregning og innbetaling av merverdiavgift på innkjøp av fjernleverbare tjenester fra utenlandske leverandører. Riksrevisjonen forutsetter at departementet i styringsdialogen følger opp at Husbanken sørger for nødvendig kompetanse og at Husbanken etablerer rutiner i tråd med regelverket.

Av tidligere rapporterte forhold er følgende saker avsluttet:

  • Vedlikholdstilskudd

Følgende saker vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen:

  • Informasjonssikkerhet