Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens revisjon og kontroll av Justis- og politidepartementet og dets underliggende virksomheter og har merket seg at det er avgitt 17 avsluttende revisjonsbrev uten merknader og to avsluttende revisjonsbrev med merknader til henholdsvis Politidirektoratet og Kriminalomsorgens sentrale forvaltning. Komiteen mener det er lite tilfredsstillende at Politidirektoratet har fått slike merknader fra Riksrevisjonen flere år på rad.

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen er kritisk til om overtidsbruken i politiet styres på en effektiv måte. Det pekes bl.a. på at mens det er flest registrerte hendelser i helgene, er samtidig bemanningen på ordensavdelingene eller tilsvarende bare omtrent halvparten enn ellers i uka. Komiteen har forståelse for at det er mange viktige politioppgaver som må utføres på virkedagene, samtidig er det påkrevd at det er tilstrekkelig bemanning til å ivareta helgeoppgavene. Hendelser i helgene har ofte betydning for enkeltmenneskers trygghet og sikkerhet, noe politiet har et ansvar for å ivareta.

Komiteen vil peke på at Riksrevisjonen også er kritisk til at det mangler en klar strategi for å nå bemanningsmålene i politi- og lensmannsetaten. Det er positivt at opptakene til Politihøgskolen er økt og at det samlet sett har vært en økning i antall politistillinger i 2010. Enkelte politidistrikter har imidlertid hatt en nedgang i antall stillinger og varslet ytterligere nedbemanning i 2011. Komiteen mener dette er urovekkende og forventer at Regjeringen legger til rette for at målet om to polititjenestemenn pr 1000 innbyggere i 2020 kan nås.

Komiteen vil også trekke fram Riksrevisjonens kritikk av at det er store ulikheter i den sivile rettspleien vedrørende organisering, saksbehandlingstid og størrelse på fagmiljøene mellom og innad i politidistriktene. Riksrevisjonen peker også på at det er store forskjeller i utdanning, realkompetanse og praksis mellom distriktene. Komiteen mener dette er bekymringsfullt og kan innebære forskjellsbehandling i saker som bl.a. gjelder gjeldsordning, utlegg, utlegg etter tvangsfullbyrdelsesloven og tvangsdekning løsøre. Komiteen har merket seg at Justisdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har under arbeid tiltak som vil bedre dette.

Komiteen viser til at Riksrevisjonens undersøkelse viser at det er svak måloppnåelse av aktivitetstilbud for domfelte i 2010. Dette gjelder spesielt innsatte med korte dommer. Ca. to tredjedeler av de innsatte soner dommer på to måneder eller mindre. Stortingets justiskomité har hatt spesiell oppmerksomhet på tilbudet til korttidsdømte, særlig siden dette er den gruppe lovbrytere hvor tilbakefallsprosenten er størst. Komiteen mener det er nødvendig med en helhetlig strategi slik at aktivitetsmålene kan nås for denne gruppen. Dette er viktig forebyggende innsats også for samfunnet som helhet.

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen er kritisk til at departementet har mangelfulle rutiner for deler av tilskuddsforvaltningen. Det gjelder så vel postering, som internkontroll og resultatinformasjon. Departementet opplyser i brev til komiteen datert 19. januar 2012 at reviderte retningslinjer for departementets tilskuddsforvaltning vil bli ferdigstilt i løpet av første halvår 2012, og at de spørsmål Riksrevisjonen har tatt opp vil bli fulgt opp her. Komiteen legger til grunn at dette vil gi de nødvendige forbedringer.

Komiteen har merket seg Riksrevisjonens bemerkninger vedrørende tidligere rapporterte forhold, og tar til etterretning at saken vedrørende tjenestetilbudet til mindreårige asylsøkere nå er avsluttet. Komiteen slutter seg til at de øvrige saker følges opp i den løpende revisjonen.