1.16 Sikkerhetskomité i Stortinget
Komiteen viser videre til drøftelsen av behovet for større åpenhet om PSTs virksomhet i NOU 1998:4, der blant annet følgende uttales:
«En rekke opplysninger om EOS-tjenestens formål må fortsatt beskyttes. I særdeleshet gjelder dette informasjon om kilder og metoder, grad av suksess (måloppnåelse) samt detaljer om og oversikt over ressursmessige, personellmessige, tekniske og kompetansemessige kapasiteter.»
Komiteen understreker at tross stadig mer åpenhet rundt PST er dette er en praksis som har vært – og blir – fulgt av PST og Justis- og beredskapsdepartementet fordi en kompromittering på detaljnivå av slike opplysninger vil kunne være helt ødeleggende for PSTs arbeid med å forebygge de alvorlige kriminelle handlinger som ligger under tjenestens ansvarsområde. Det har derfor vært forståelse for at det har vært utvist betydelig tilbakeholdenhet med å gi slike detaljerte opplysninger.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser videre til at Stortinget i Innst. S. nr. 106 (2006–2007), jf. Dokument nr. 8:102 (2005–2006) behandlet spørsmålet om en egen sikkerhetskomité. Flertallet mente at en sikkerhetskomité vil innebære at Stortinget går langt inn på den utøvende makts ansvarsområde, og at det kan reises spørsmål ved om dette vil være i overensstemmelse med Grunnloven § 3. Uavhengig av en slik vurdering mente flertallet at et slikt stortingsorgan ikke er egnet til å ha den rollen i rene operative oppgaver på dette feltet. Videre ble det pekt på at en sikkerhetskomité vil kunne vanskeliggjøre den etterfølgende kontroll som Stortinget utøver gjennom EOS-utvalget, idet ansvarsforholdene blir uklare. Flertallet vil peke på at Stortinget i dag har egnede organer for behandlingen av disse sakene: justiskomiteen, EOS-utvalget og den utvidede utenriks- og forsvarskomité.
Flertallet går på denne bakgrunn imot opprettelse av en egen sikkerhetskomité som kan behandle saker som er unntatt offentlighet og som berører de hemmelige sikkerhetstjenester.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er nødvendig å vurdere nye måter å involvere Stortinget på i viktige sikkerhets- og beredskapsspørsmål. Dagens ordning med den utvidede utenriks- og forsvarskomité fungerer ikke tilstrekkelig som politisk diskusjonsforum i spørsmål om nasjonal sivil beredskap og sikkerhet. Disse medlemmer mener derfor det bør vurderes å opprette en egen sikkerhetskomité i Stortinget som kan få informasjon om og behandle spørsmål som i utgangspunktet er unntatt offentlighet. Bakgrunnen er at Stortinget kan ha behov for å kjenne til mer om eksempelvis arbeidet til PST for å kunne foreta prioriteringer som sikrer PST nødvendig ressurstilgang.
Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:
«Stortinget ber Stortingets presidentskap vurdere opprettelse av en egen sikkerhetskomité som kan behandle saker som er unntatt offentlighet og som berører de hemmelige sikkerhetstjenester.»