1.10 Helikopterberedskapen
Komiteen viser til at transportstøtte er et viktig element for responstiden. Komiteen er tilfreds med at det er gjenopprettet militær helikopterberedskap med Bell 412 SP helikoptre på Rygge flystasjon, som etter anmodning kan yte administrativ transportbistand til politiet i akutte situasjoner. Komiteen har merket seg at videreføring og mulig videreutvikling av helikopterberedskapen på Rygge utover 1. august 2012 er til vurdering. Komiteen er positiv til dette og fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen komme med en plan, samt økte bevilgninger i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2012 for å sørge for at den militære helikopterberedskapen på Rygge videreføres.»
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre, har merket seg at retningslinjene for hovedredningssentralenes vurderinger og prioritering av politiets anmodninger om bruk av redningshelikoptrene til transportstøtte i akutte situasjoner er ferdigstilt. Redningshelikoptrene er en landsdekkende ressurs med kort beredskapstid. Disse retningslinjene vil sikre at politiets bistandsbehov gis høy prioritet. Flertallet vil understreke behovet for en forpliktende bistand fra redningshelikoptrene til politiet i akutte situasjoner.
Komiteen viser til at politihelikoptertjenesten ble etablert på Gardermoen etter vedtak i Stortinget 16. mai 2002. Det har senere vært vurdert flere mulige steder for lokalisering av en helikopterbase nærmere Oslo. Komiteen vil understreke at det er viktig for responstiden at landets mest operative beredskapsstyrker sikres fasiliteter som gir bedre ressursutnytting, raskere uttrykningstid og mer og bedre trening.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er kritiske til at regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets klare føringer fra Innst. S. nr. 155 (2001–2002) hvor den daværende justiskomiteen samlet uttalte:
«Tjenesten skal være døgnbasert og lokalisert i Oslo-området på en base med hangar, kontorer og andre fasiliteter samlet. Komiteen mener det er riktig å plassere politihelikopteret i dette området, da Oslo politidistrikt har ansvaret for landsomfattende og regionale oppgaver innenfor hundetjeneste samt narkotika- og antiterrorbekjempelse, i tillegg til tradisjonelle politioppgaver.»
Disse medlemmer mener at en løsning som hadde gjort det mulig å ha en vesentlig større nærhet til Oslo, burde vært på plass. Det nærmer seg 10 år siden saken om politihelikopter ble behandlet (16. mai 2002), men fortsatt står helikopteret på Gardermoen. Dette gjør at avstanden til Oslo er større enn forutsatt og at værforbehold påvirker operativiteten av helikopteret negativt.
Disse medlemmer registrerer at regjeringen sier at man har nedsatt en hurtigarbeidende gruppe som skal finne en løsning, men mener at det er kritikkverdig at det er brukt ti år på å få dette til. Siden det nå planlegges å anskaffe ytterligere et helikopter, forventes det at man raskest mulig får på plass en lokalitet i tråd med de føringer Stortinget har gitt.
Disse medlemmer viser til at nedetiden på politihelikopteret er større enn den faktiske operative beredskapstiden for helikopteret. Disse medlemmer mener dette er klart i strid med Stortingets forutsetninger da ordningen med politihelikopter ble vedtatt. Disse medlemmer er kjent med at det allerede er gjennomført tiltak for å sikre mindre nedetid for helikopteret, men mener det fortsatt foreligger potensielle hindre mot at den faktiske beredskapen er bedret.
Disse medlemmer mener det vil være en økonomisk utfordring knyttet til bruken av politihelikopter så lenge dette skal finansieres på samme måte som i dag. Disse medlemmer mener det er viktig for å sikre relevant bruk av politihelikoptrene at Stortinget bevilger særskilte driftsmidler til helikoptrene og at en vurderer en annen organisering og plassering av politihelikopterenheten.
Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen om at det i forbindelse med stortingsmeldingen Resultatreform utredes ny organisering, kapasitet, organisatorisk plassering og finansieringsordning for politihelikopterenheten med sikte på å sikre relevant bruk av tjenesten i aktuelle politidistrikt.»
Disse medlemmer viser til at Stortinget har forutsatt en langt høyere politihelikopterberedskap enn det som var tilfellet før og under 22. juli. Disse medlemmer viser til at det aldri har vært forutsetningen at delegeringen til Politidirektoratet av det faglige ansvaret for fastsettelsen av beredskapsnivået til politihelikopteret skulle innebære en slik nedbygging av den operative kapasiteten som har blitt gjort de senere årene, i strid med Stortingets forutsetninger. Disse medlemmer registrerer at regjeringen med sitt budsjett for 2012 indirekte erkjente ansvaret for dette, men avventer en nærmere avklaring av når døgnoperativt politihelikopter vil være på plass, slik Stortinget har forutsatt. Disse medlemmer anmoder igjen regjeringen om å utrede behovet for flere politihelikoptre, som kan gi større dekning over hele landet.