Vedlegg
Jeg viser til brev fra Familie- og kulturkomiteen av 21. oktober i år med Dokument 8:2 S (2011-2012), med fem representantforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Håbrekke, Knut Arild Hareide, Dagrun Eriksen og Rigmor Andersen Eide.
"Stortinget ber regjeringen bidra til at eksport av utøvende vokalmusikk får en naturlig plass i den internasjonale kultursatsingen."
Jeg har gitt Music Export Norway AS og Stiftelsen MIC Norsk musikkinformasjon i oppdrag å utarbeide et forslag til retningslinjer for en ny tilskuddsordning som har til formål å styrke norsk musikkeksport og annen utenlandsprofilering på musikkområdet. Ordningen skal rette seg mot profesjonelle utøvere og skal omfatte alle musikkuttrykk herunder kor- og vokalmusikk. De to virksomhetene har frist til å besvare oppdraget innen 1. desember. Eventuelle forslag til endringer eller tiltak vil bli forelagt Stortinget på ordinær måte.
"Stortinget ber regjeringen ta initiativ til å utvikle et nytt profesjonelt kor som har institusjonelle forutsetninger til å drive stabil kunstnerisk virksomhet på linje med de profesjonelle orkestrene."
Jeg er oppmerksom på at det er delte meninger om hvordan korfeltet skal styrkes og om etablering av nye virksomheter.
I perioden 2007-2009 ble det bevilget i alt 4 mill. kroner til en forsøksordning for profesjonalisering av kor som ble tildelt til ni kor. En evaluering av forsøksordningen konkluderte i at forsøksordningen ikke lyktes med å profesjonalisere korfeltet, selv om den har styrket de ni korenes virksomhet midlertidig.
Som en videre oppfølging ble Norsk kulturråd i tilsagnsbrevet for 2010 bedt om å utarbeide et forslag til videreføring av korsatsingen. Kulturrådets anbefaling gikk bl.a. ut på at det skulle bygges opp fem nye profesjonelle kor i regionene der man har orkestrene og et nytt større profesjonelt kor i Oslo-regionen med en kostnadsramme på 15 - 20 mill. kroner for staten alene.
I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet hadde flertallet i familie– og kulturkomiteen følgende merknad, jf. Innst. 14 S (2010-2011):
"Flertallet er kjent med Norsk kulturråd sine tanker rundt profesjonalisering av kor, men flertallet er skeptisk til oppbygging av nye institusjoner på vokalfeltet. Flertallet viser til at vokalfeltet selv ønsker andre organiseringer, noe flertallet støtter."
For 2011 vedtok Stortinget en satsning på korfeltet på 4 mill. kroner. Disse midlene ble fordelt til følgende utvalgte eksisterende kor: Det Norske Solistkor, Nordic Voices, Trondheim Voices, Kor Vest og Vocal Nord.
I Prop. 1 S for 2012 foreslås en styrking av korfeltet med ytterligere 3 mill. kroner som foreslås fordelt til ovennevnte kor. I proposisjonen står det videre:
"Departementet vil i budsjettproposisjonen for 2013 komme nærmere tilbake til spørsmålet om ett kor skal ha en spesiell rolle og/eller oppgave. Det tas ikke sikte på å bygge opp nye institusjoner.
Jeg mener det er viktigere å styrke de gode korene vi har og bygge videre på det mangfoldet som allerede eksisterer enn å utvikle eller etablere ett eller flere nye profesjonelle kor. Vi har allerede en betydelig satsning på korfeltet i Norge, og det vil være bedre å gjennomføre en videre satsning innenfor de strukturene som allerede er etablert. I tillegg til å styrke de utvalgte korene på post 74, kan det også være aktuelt å styrke ensemblestøtten til kor og vokalensembler på høyt nivå. Jeg vil imidlertid understreke at dette ikke kan gjennomføres ved å øremerke en økt andel av dagens ensemblestøtte til kor og vokalensembler. Dette vil gå på bekostning av andre typer ensembler. En styrking av ensemblestøtten til kor og vokalensembler må eventuelt vurderes i forbindelse med de årlige budsjettprosessene.
Videre mener departementet at orkestrene har en viktig rolle i utvikling av korfeltet, og vil ha en dialog videre med orkestrene om dette.
"Stortinget ber regjeringen styrke og videreutvikle ordninger som gir økt breddeaktivitet i kor og vokalensembler, herunder Norsk kulturråds ordning med aktivitetsmidler for kor."
Jeg er opptatt av at vi har ordninger som sikrer at midler til kor og vokalensembler treffer bredt. Under kap 315 Frivillighetsformål gis det støtte til kor og vokalmusikk over post 70 Merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner og post 72 Tilskudd til frivillig virksomhet for barn og unge, herunder blant annet Norges Barne- og Ungdomskorforbund, Norges korforbund, Norsk sangerforum og Ung kirkesang. For 2010 ble det tildelt 3,2 mill. kroner til kor og vokalmusikk over post 70 og 6,1 mill. kroner over post 72. I tillegg kan frittstående kor og vokalensembler med barn og unge søke støtte fra tilskuddsordningen Frifond musikk i Norsk musikkråd. Aktivitetsmidler til kor forvaltes av Norges korforbund og for 2012 er det foreslått 1,2 mill. kroner til tiltaket. Formålet med aktivitetsmidlene er bl.a. å stimulere til musikalsk utvikling og økt kvalitet i det lokale korlivet samt å øke samarbeidet mellom kor og profesjonelle aktører.
Det har siden 2006 også vært gjennomført en budsjettmessig opptrapping til region- og distriktsoperaene over kap. 324 Scenekunstformål. Region- og distriktsoperaene trenger operakor i sine produksjoner og engasjerer lokale og regionale kor og korsangere til dette. I 2011 bevilges det 45,2 mill. kroner til åtte region- og distriktsoperaer mens det for 2012 er foreslått et samlet tilskudd på 50,9 mill. kroner. I 2006 ble det til sammenligning fordelt 23,2 mill. kroner til elleve ulike tiltak.
"Stortinget ber regjeringen etablere en støtteordning for kordirigenter med formål å bidra til økt kompetanseutvikling.
Jeg synes forslaget om en støtteordning for kordirigenter er interessant, men jeg mener forslaget må vurderes/utredes nærmere, herunder de økonomiske rammene for en slik støtteordning. Norsk kulturråd kan gjennomføre en slik utredning. Etablering av en slik ordning må vurderes gjennom de ordinære budsjettprosesser og forelegges for Stortinget på vanlig måte.
"Stortinget ber regjeringen bidra til styrket kompetanseutvikling i kor- og vokalensembler ved å øke satsingen på voksenopplæringsmidler til kor kanalisert gjennom studieforbund."
De statlige tilskuddsordningene for studieforbundene og kompetanseutviklingen i frivillige organisasjoner bevilges over Kunnskapsdepartementets budsjett. Studieforbundenes hovedoppgave er å tilby voksenopplæring innen ulike fagområder. Det er om lag 20 offentlig godkjente studieforbund i Norge med mer enn 400 medlemsorganisasjoner, herunder ulike kultur-, livssyns- og interesseorganisasjoner. I budsjettforslaget for 2012 er det lagt opp til en nominell videreføring av bevilgningen til studieforbund.