Innstilling fra Stortingets presidentskap om endring av retningslinjene for stortingsgruppenes og uavhengige representanters bruk av tildelte midler
Dette dokument
- Innst. 39 S (2011–2012)
- Dato: 20.10.2011
- Utgiver: Stortingets presidentskap
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
- Innledning
- Endringer i reguleringen av gruppe-tilskuddet
- Kostnader til dekning av reiser
- Presidentskapets tilråding
Til Stortinget
På bakgrunn av en gjennomgang av retningslinjene for beregning og årlig justering av gruppetilskuddene, ønsker presidentskapet å gjøre enkelte justeringer i regelverket for tildeling av gruppetilskudd. Endringene gjelder retningslinjene §§ 3 og 5.
Reguleringsmåten for stortingsgruppenes gruppetilskudd fremgår av § 3 tredje ledd i Retningslinjer for bruk av tilskudd fra Stortinget til stortingsgrupper og uavhengige representanter, vedtatt i Stortinget 9. oktober 2006, jf. Innst. S. nr. 241 (2005–2006).
Bestemmelsen lyder:
«Gruppetilskuddet reguleres årlig tilsvarende årslønnsveksten i staten slik den framgår fra Det tekniske beregningsutvalget.»
Presidentskapet viser til at i henhold til gruppenes regnskaper, utgjør lønn noe under 80 pst. av gruppenes forbruk (2010), mens de resterende 20 pst. er tjeneste- og varekjøp. Indeksen som ligger til grunn for reguleringen av gruppetilskuddene tar dermed ikke tilstrekkelig hensyn til at tilskuddet skal dekke stortingsgruppenes utgifter til både lønn og tjeneste- og varekjøp.
På denne bakgrunn foreslår presidentskapet at indeksen endres slik at det også tas hensyn til prisvekst ved den årlige justeringen av gruppetilskuddet. Bestemmelsen i § 3 tredje ledd endres i tråd med dette.
Videre foreslår presidentskapet at tilskuddet rundes av til nærmeste hele tusen kroner av forenklingshensyn.
§ 5 i Retningslinjer for stortingsgruppenes og uavhengige representanters bruk av tildelte midler regulerer hvilke utgifter til reiser og arrangementer som skal dekkes over budsjettet til hhv. Stortingets administrasjon og partigruppene.
§ 5 lyder:
«Stortingets administrasjon dekker representantenes utgifter til reiser og arrangementer i samsvar med Bestemmelsene om stortingsrepresentanters godtgjørelser mv. Utgifter knyttet til deltakelse i valgkamp og rene partiarrangementer for øvrig dekkes av gruppene/partiorganisasjonene. Vedkommende representant attesterer for utgifter som skal belastes gruppen.
Ved kombinerte oppdrag, der utgifter skal deles mellom gruppen og Stortinget, skrives forklarende note på reiseregningen.
Det skal benyttes de samme satser og stilles de samme krav til dokumentasjon som i statens reiseregulativ.»
Presidentskapet viser til at kostnader til reisedekning i forbindelse med deltaking i valgkamp og partiarrangementer mv. tidligere ble dekket av partigruppene, jf. § 5 første ledd annet punktum. Fra 1. oktober 2009 dekkes slike utgifter av Stortinget i henhold til behandlingen av Innst. S. nr. 373 (2008–2009), som bl.a. medførte en utvidelse og tydeliggjøring av begrepet tjenestereise. På bakgrunn av den nye praksisen ble gruppetilskuddet redusert med 2,4 mill. kroner for 2011.
For å oppnå samsvar mellom regelverk og praksis, foreslår presidentskapet å oppheve § 5 første ledd annet og tredje punktum, samt annet og tredje ledd.
Presidentskapet foreslår også en språklig endring i § 5.
Presidentskapet viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre følgende
vedtak:
I
I Retningslinjer for stortingsgruppenes og uavhengige representanters bruk av tildelte midler gjøres følgende endringer:
§ 3 tredje ledd skal lyde:
Gruppetilskuddet reguleres årlig hvorav 80 pst. følger årslønnsveksten i staten slik den framgår fra Det tekniske beregningsutvalget, og 20 pst. reguleres med konsumprisindeksen slik den framgår av Statistisk sentralbyrås beregninger. Gruppetilskuddet rundes av til nærmeste hele tusen kroner.
§ 5 skal lyde:
Representantenes utgifter til reiser og arrangementer dekkes over Stortingets driftsbudsjett i samsvar med Bestemmelser om stortingsrepresentantenes godtgjørelser.
II
Endringene trer i kraft straks.
Oslo, i Stortingets presidentskap, den 20. oktober 2011
Dag Terje Andersen |
Øyvind Korsberg |
Per-Kristian Foss |
Marit Nybakk |
Akhtar Chaudhry |
Dagfinn Høybråten |