Innstilling fra Stortingets presidentskap om endring i Stortingets forretningsorden vedrørende spørsmål til skriftlig besvarelse
Dette dokument
- Innst. 445 S (2010–2011)
- Dato: 16.06.2011
- Utgiver: Stortingets presidentskap
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
- Innledning
- Gjeldende ordning
- Utvidelse av adgangen til å stille spørsmål til skriftlig besvarelse
- Ikrafttredelse
- Presidentskapets tilråding
Til Stortinget
I innstillingen fremmer presidentskapet forslag om at perioden det er adgang til å stille spørsmål til skriftlig besvarelse, utvides med to uker i august måned.
Presidentskapet viser til at bestemmelsene om spørsmål til skriftlig besvarelse reguleres av Stortingets forretningsorden (FO) § 52. Spørsmålene skal besvares innen seks hverdager etter oversendelsen fra Stortinget, og svaret skal underskrives av et medlem av regjeringen. Det er videre tilstrekkelig å meddele skriftlig innen seks hverdager hvorfor spørsmålet eventuelt ikke ble besvart innen fristen, og i tilfelle når det vil bli besvart, eller at det ikke vil bli besvart. Lørdag regnes med i fristen på seks hverdager.
Ordningen med spørsmål til skriftlig besvarelse ble innført 1. oktober 1996, jf. Innst. S. nr. 211 (1995–1996). Spørsmålene kunne opprinnelig innleveres til Stortingets administrasjon hele året, unntatt i juli og august. Unntaket ble begrunnet med at i denne ferietiden ville statsrådene og departementene få problemer med å besvare spørsmålene innen fristen. Det ble dessuten anført at det kunne bli vanskelig for Stortinget å administrere ordningen i dette tidsrommet.
Ved behandlingen av Innst. S. nr. 78 (2007–2008) ble «spørsmålspausen» redusert til tidsrommet 1. juli–14. august. Stortingets behov for å stille spørsmål var avgjørende for endringen.
Presidentskapet viser til at ordningen med spørsmål til skriftlig besvarelse er et nyttig og mye brukt instrument for kommunikasjon mellom storting og regjering. Spørreinstituttet som sådan har dessuten en kontrollerende funksjon overfor regjeringen og forvaltningen. Antall spørsmål har økt vesentlig de senere år (fra 991 i 2004–2005 til 1815 i 2009–2010).
Presidentskapet erfarer at det er behov for å gi representantene mulighet til å stille spørsmål til skriftlig besvarelse i en lengre periode om sommeren. Presidentskapet har vurdert dette opp mot hensynet til ferieavviklingen i departementene og berørte etater, og har på denne bakgrunn kommet til at det fortsatt bør tas hensyn til de praktiske problemer ferieavviklingen medfører, men at den perioden det ikke kan stilles spørsmål, innskrenkes med to uker. Representantenes behov for løpende formell kommunikasjon med regjeringen i en lengst mulig periode av året har vært avgjørende for presidentskapets konklusjon.
Presidentskapet legger til grunn at håndteringen av de skriftlige spørsmålene i Stortinget kan administreres på en tilfredsstillende måte også når adgangen til å stille spørsmål utvides som foreslått.
Presidentskapet vil på denne bakgrunn foreslå en endring i FO § 52 annet ledd annet punktum, slik at det fremgår at det bare er i juli måned det ikke kan stilles spørsmål til skriftlig besvarelse.
Presidentskapet foreslår at endringen vedrørende spørsmål til skriftlig besvarelse trer i kraft straks.
Presidentskapet rår Stortinget til å gjøre følgende
vedtak:
I
I Stortingets forretningsorden gjøres følgende endring:
§ 52 annet ledd annet punktum skal lyde:
Spørsmål til skriftlig besvarelse kan ikke stilles i juli måned.
II
Endringen trer i kraft straks.
Oslo, i Stortingets presidentskap, den 16. juni 2011
Dag Terje Andersen |
Øyvind Korsberg |
Per-Kristian Foss |
Marit Nybakk |
Akhtar Chaudhry |
Line Henriette Hjemdal |