Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Håkon Haugli, Hilde Magnusson, Ingalill Olsen og Eirik Sivertsen, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Gjermund Hagesæter og Åge Starheim, fra Høyre, Trond Helleland og Michael Tetzschner, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Heikki Holmås, fra Senterpartiet, Heidi Greni, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til representantforslag (Dokument 8:132 (2010–2011)) fra representantene Gjermund Hagesæter, Per-Willy Amundsen og Åge Starheim om å avvikle fylkeskommunen som selvstendig forvaltningsnivå.
Komiteen viser til at fylkeskommunen var en sentral del av regionreformen som ble behandlet i St.meld. nr. 12 (2006–2007) og gjennom Ot.prp. nr. 10 (2008–2009) Lov om endringer i forvaltningslovgivningen mv. (gjennomføring av forvaltningsreformen).
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, viser til svarbrev fra statsråden av 25. mai 2011 (vedlagt) og avviser forslaget om å avvikle fylkeskommunen.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at endringene som ble gjort i oppgavefordelingen mellom forvaltningsnivåene var ment å gi fylkeskommunen flere oppgaver, og dermed økt status. Disse medlemmer mener at regionreformen ikke har gitt fylkeskommunene noen økt status i befolkningen, valgdeltagelsen er betydelig lavere enn ved kommunevalg, og fylkeskommunen skaper i liten grad lokalpolitisk engasjement. I sitt svarbrev til komiteen sier statsråd Liv Signe Navarsete:
«Eit levande og desentralisert demokrati med brei deltaking er grunnleggjande for å møte samfunnsutfordringane på ein god måte.»
Det er disse medlemmer helt enige i. Problemet er at fylkeskommunen ikke bidrar til dette, det er primærkommunene som bidrar til et levende og desentralisert demokrati med bred deltagelse.
Disse medlemmer mener at fylkeskommunen bør nedlegges, og at oppgavene fordeles mellom stat og kommuner. Fylkestingsvalget høsten 2011 bør være det siste, og ved valget i 2015 bør avviklingen av det tredje forvaltningsnivået være et faktum.
Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag for å igangsette arbeidet med å avvikle fylkeskommunen som selvstendig folkevalgt forvaltningsnivå, slik at fylkestingsvalget i 2011 blir det aller siste.»