7. Endring i vilkår for statsborgerskap
Ved innføring av rett og/eller plikt til å delta i 300 timer opplæring i norsk og samfunnskunnskap 1. september 2005 ble dokumentasjon av gjennomført norskopplæring også innført som nytt vilkår for erverv av norsk statsborgerskap etter statsborgerloven § 7 første ledd bokstav f, jf. § 8. For søknader om statsborgerskap som fremmes etter 1. september 2008, er det et krav at søkere mellom 18 og 55 år har gjennomført 300 timer godkjent norskopplæring eller kan dokumentere tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk. Kravet gjelder alle søkere, ikke kun de som er omfattet av rett og/eller plikt til å delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven § 17. Kravet er gjennomført norskopplæring. Statsborgerloven oppstiller ikke noe krav om gjennomført opplæring i samfunnskunnskap. De som er omfattet av rett og/eller plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap, oppfyller vilkåret når den pliktige opplæringen er gjennomført.
Gjennomføringskravet kan etter statsborgerloven § 8 alternativt oppfylles ved dokumentasjon av tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk.
Begrunnelsen for å innføre krav om gjennomført norskopplæring ved søknad om statsborgerskap var først og fremst å signalisere viktigheten av at innvandrere lærer seg norsk, og å gi dem som har en plikt til å delta i opplæring, et ytterligere insitament til å gjennomføre norskopplæringen.
Departementet foreslår i proposisjonen at kravet om antall gjennomførte timer norskopplæring ved søknad om norsk statsborgerskap utvides fra 300 til 600 timer, for søkere som omfattes av utvidelsen av plikten til opplæring i norsk og samfunnskunnskap, se proposisjonen kap. 4. Bestemmelsen i statsborgerloven § 8 om at vilkåret alternativt kan oppfylles dersom søkeren kan dokumentere tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk, videreføres slik den er i dag. Opplistingen i statsborgerforskriften § 4-2 når søkeren anses å ha tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk, videreføres slik den er i dag. Utvidelsen av timetallet fra 300 til 600 timer er i tråd med at rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap i introduksjonsloven utvides fra 300 til 600 timer.
For de øvrige søkerne som ikke er omfattet av rett til gratis opplæring etter introduksjonsloven, skal gjennomføringskravet fortsatt være 300 timer.
Unntaket fra vilkåret om gjennomført norskopplæring for dem som tidligere har fått fritak fra plikten til opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven, jf. statsborgerforskriften § 4-3 nr. 1, videreføres slik det er i dag. Det samme gjelder unntaket i statsborgerforskriften § 4-3 nr. 2 for søkere som av helsemessige eller andre tungtveiende årsaker er ute av stand til å delta i og gjennomføre norskopplæring.
Utvidelse av gjennomføringskravet vil ikke innebære administrative eller økonomiske konsekvenser, jf. redegjørelsen under pkt. 7.5.
Komiteen støtter forslaget om at kravet til antall timer gjennomført opplæring som vilkår for statsborgerskap følger det antallet timer som retten og/eller plikten omfatter, og at dette derfor utvides fra 300 til 600 timer nå, med en forutsetning om å følge tilsvarende prinsipp ved eventuelle framtidige utvidelser av timetall og/eller personkrets.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det ikke er tilstrekkelig for en person å erverve norsk statsborgerskap kun etter å ha gjennomført opplæring i norsk språk og samfunnskunnskap, uten at det også stilles krav til resultater. Disse medlemmer oppfatter statsborgerskapet som det fremste integreringsmålet for alle utenlandske borgere som har den intensjon å bli boende og arbeide i Norge. Disse medlemmer finner det derfor svært naturlig å stille krav til språklig kompetanse og kunnskap om det norske samfunnet for å bli fullverdig statsborger i kongeriket Norge. Slike krav bør stilles til alle som søker norsk statsborgerskap og har forutsetninger for å tilegne seg slike ferdigheter, likevel innenfor rammene av de internasjonale avtaler og konvensjoner Norge er bundet av. Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag slik at det stilles krav til dokumentasjon av tilfredsstillende ferdigheter i norsk og samfunnskunnskap før statsborgerskap kan innvilges.»