Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Bakgrunnen for forslaget

Norge har og har hatt et høyt antall soldater i utenlandsoperasjoner, sett i forhold til folketallet. Siden 1945 og frem til i dag har om lag 120 000 norske soldater deltatt i til sammen mer enn 40 internasjonale militære operasjoner, jf. St.meld. nr. 34 (2008–2009) s. 9. De fleste av disse har vært i regi av eller autorisert av FN. I dag deltar norske soldater i slike operasjoner i blant annet Afghanistan, Libya, Sudan, på Balkan og i Midtøsten, jf. St.meld. nr. 34 (2008–2009) s. 15–16.

I brev 9. desember 2010 fra utenriks- og forsvarskomiteen til Stortingets presidentskap kom komiteen med følgende oppfordring til presidentskapet:

«Utenriks- og forsvarskomiteen ber […] Stortingets presidentskap vurdere om Minneplassen over falne under 1. og 2. verdenskrig også bør omfatte dem som har gitt sitt liv under tjeneste i andre utenlandsoperasjoner på vegne av Norge, siden andre verdenskrigens slutt.»

I brev 29. mars 2011 til Stortingets presidentskap tok også stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter opp spørsmålet om en minneplate for veteraner.