Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Sigvald Oppebøen Hansen, Stine Renate Håheim, Thor Lillehovde og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Morten Ørsal Johansen, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til årsrapporten for 2010 fra Stortingets utvalg for rettferdsvederlag og tar denne til orientering. Rapporten viser at utvalgene har hatt stor aktivitet også i 2010, noe komiteen finner positivt. Også det faktum at antallet nye søknader er synkende, mener komiteen viser et positivt signal og muligens bevitner at færre mener seg berettiget til erstatning fra staten.

Komiteen registrerer at utvalgene har avgjort 30 pst. færre saker i 2010 sammenliknet med året før. Årsaken til dette er flere påståtte grunnlag i flere saker, noe som gjør saksbehandlingen mer ressurskrevende. Komiteen er imidlertid bekymret for dette, sammenholdt med at ett av de faste utvalgene legges ned. Av denne grunn forutsettes det at de gjenværende utvalg har kontroll, slik at nye restanser ikke opparbeides som følge av den lavere kapasitet som vil være tilgjengelig fremover.

Komiteen registrerer videre at utbetalingene har blitt redusert med 36 pst. som følge av innvilgelse i færre saker.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har blitt oppmerksomme på at krigsbarn føler seg urettferdig behandlet av rettferdsvederlagsutvalgene og at noen av dem ønsker ny behandling av sine saker. Disse har gjennomgått omfattende mishandling og mobbing i ung alder uten å få tilstrekkelig oppreisning før saken ble foreldet etter vanlige erstatningsordninger. Krigsbarna som søkte rettferdsvederlag, mottok en engangssum på 20 000 kroner. Til sammenlikning fikk samer og kvener innvilget 60 000 kroner for overlast de led i sin barndom.

På denne bakgrunn ønsker disse medlemmer ny behandling av sakene til krigsbarn i rettferdsvederlagsutvalgene og fremmer følgende forslag:

«Stortingets utvalg for rettferdsvederlag tar saker vedrørende erstatning til krigsbarn opp til ny behandling.»