2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Willy Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, viser til at NATOs parlamentarikerforsamling skal fremme NATOs målsettinger og bidra til større åpenhet om NATOs politikk. I den sammenheng er nær kontakt mellom parlamentarikere i NATOs medlemsland en viktig forutsetning.
Komiteen har merket seg at utarbeidelsen av NATOs nye strategiske konsept har preget arbeidet også i første halvdel av 2010 og registrerer at det er uenighet innad i forsamlingen om kjernevåpnenes betydning generelt og i det nye strategiske konseptet spesielt.
Komiteen registrerer at forsamlingen har falt ned på at kjernevåpen fortsatt har betydning som avskrekkingsmiddel, men at alliansen har en viktig oppgave i å bidra til generell nedrustning og ikkespredning av masseødeleggelsesvåpen. Komiteen er tilfreds med at delegasjonen vil følge implementeringen av NATOs nye strategiske konsept og omleggingen av NATOs kommandostrukturer nøye i 2011.
Komiteen har videre merket seg at spørsmål knyttet til nye sikkerhetsutfordringer, som for eksempel forsvar mot dataangrep og piratvirksomhet og behovet for nærmere koordinering og samarbeid med EU, er blant de temaer forsamlingen har hatt til behandling.
Komiteen viser til at NATOs innsats i Afghanistan fortsatt er et sentralt tema for NATO-parlamentarikerne og noterer med tilfredshet at det er bred enighet om å la afghanske styrker og myndigheter gradvis måtte overta ansvaret for egen sikkerhet.
Komiteen viser også til sine merknader i tilknytning til delegasjonens årsmelding for 2009, og er tilfreds med at delegasjonen vil ha fokus på nordområde- og arktiske sikkerhetsspørsmål i 2011, blant annet i form av et seminar i Tromsø i juni.