Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Willy Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, har merket seg at den norske delegasjonen har deltatt aktivt i Den vesteuropeiske unions (VEUs) viktigste debatter, og vært særlig aktiv i debattene rundt nedrustningsspørsmål, (herunder START-avtalen og det positive resultatet fra tilsynskonferansen i New York i mai 2010) og vært aktiv i diskusjonene om Iran-spørsmålet, Korea-konflikten, samarbeidet EU–NATO og Afganistan-konflikten.

Komiteen er kjent med beslutningen om å nedlegge VEU fra juni måned i år. Komiteen har merket seg VEUs parlamentarikerforsamlings aktive arbeid med sikte på å finne et nytt alternativ til dagens VEU-forsamling, men registrerer at en hittil ikke har fått på plass noe nytt interparlamentarisk organ for kontroll med og deltakelse i EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk som kan promotere norsk deltakelse og norske synspunkter. Komiteen støtter arbeidet og målsettingen om å etablere et nytt interparlamentarisk organ. Komiteen anser det som særlig viktig å få på plass et organ som kan åpne for norsk parlamentarisk deltakelse, hvor bl.a. norsk forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid med EU og øvrige nasjoner står på dagsordenen.