Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at det for tiden foregår en debatt om hvilken bruk man skal gjøre av Grotten etter at bygningen blir ledig sommeren 2011. Det er etter forslagsstillernes forståelse grovt sett tre ulike alternativer som har vært løftet i den offentlige debatten: Fortsatt æresbolig for kunstnere, museum eller et slags «kontor» for kunstnere og kulturarbeidere.

Forslagsstillerne mener at ingen av de skisserte alternativene isolert sett er tilfredsstillende. Etter forslagsstillernes mening er det videre naturlig at Stortinget får være med på å legge konkrete føringer for den fremtidige bruken av Grotten.

Forslagsstillerne har merket seg initiativet fra en rekke kulturarbeidere og akademikere som har tatt til orde for at Grotten skal benyttes som et sted for formidling av Henrik Wergelands rike forfatterskap og de demokratiske og humanitære ideer det står for, samtidig som bygningen også skal kunne benyttes av kunstnere og akademikere i Wergelands ånd, men for avgrensede perioder.

Konkret ser forslagsstillerne for seg at det etableres et Wergeland-senter i Grotten. Senteret skal være et sted for aktivt kultur- og forskningsarbeid, med vekt på formidling, i Henrik Wergelands ånd.

Forslagsstillerne viser i denne forbindelse til at det har blitt tatt til orde for at det bør etableres et statlig Wergeland-stipend.

Etter forslagsstillernes mening er det naturlig at senteret etableres i nær tilknytning til, og i forbindelse med, grunnlovsjubileet i 2014.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å etablere et Wergeland-senter i Grotten før grunnlovsjubileet i 2014. Senteret skal både fungere som et sted for skapende virksomhet, aktiv kulturformidling og være midlertidig arbeids- og bosted for akademikere og kunstnere i Henrik Wergelands ånd.»