Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Henrik Wergeland bodde inntil like før sin død i Grotten. Huset er i dag statens æresbolig for kunstnere, og nåværende beboer er i ferd med å flytte ut. Forslagsstillerne mener derfor det er naturlig at man nå ser en diskusjon om hvem som er verdig til å overta boligen. Per i dag er det klart at boligen er forbeholdt en kunstner av «særlig høy kvalitet», og det er selvfølgelig knyttet spenning til hvem som anses å ha høy nok kvalitet til å overta Wergelands bolig etter Arne Nordheim. Forslagsstillerne viser også til at det er uenighet om hvorvidt det er riktig fortsatt å benytte huset som kunstnerbolig.

Forslagsstillerne viser til at det er et paradoks at en kunstner av et slikt format ikke har sitt eget minnested, og viser til diskusjonen om å gjøre Grotten til et åpent hus. Forslagsstillerne viser til at Grotten er mer enn en forfatterbolig, og det er nå på tide å gjøre om Grotten til et monument til ære for forfatteren, lyrikeren, teologen og samfunnskritikeren Henrik Wergeland.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen iverksette arbeidet med å etablere et museum til ære for Henrik Wergelands forfatterskap og liv i Grotten.»