Vedlegg
Det vises til brev datert 17. november 2010 fra Familie- og kulturkomiteen. Komiteen ber om Kulturdepartementets vurdering av Dokument 8:29 L (2010-2011) om å oppheve forbudet mot profesjonell boksing i Norge.
I brev datert 7. desember 2010 fra Kulturdepartementet (vedlagt) het det at departementet ville komme tilbake med en endelig vurdering av Dokument 29 L (2010-2011) medio januar 2011, basert på oppdatert forskningsbasert kunnskap om de medisinske skadevirkningene av profesjonell boksing.
Med utgangspunkt i rapporten som Kulturdepartementet mottok fra Norsk idrettsmedisinsk forening 22. april 1998, mottok departementet 9. januar 2011 en oppdatert faglig vurdering av de medisinske skadevirkningene av profesjonell boksing. Rapporten følger vedlagt. Vurderingen er gjort av Ingunn Rise Kirkeby (overlege, dr. med., spesialist i nevrokirurgi) og Truls Martin Straume-Næsheim (lege i spesialisering i ortopedi. PhD).
Da lov om forbud mot profesjonell boksing ble innført i 1981 var hovedargumentet de medisinske skadevirkningene for utøverne.
Den medisinske faglitteraturen fokuserer både på akutte hjerneskader og på kroniske hjerneskader som kan utvikle seg hos en betydelig andel av utøvere som har vært aktive i profesjonell boksing.
I perioden 2000-2006 er det rapportert om 65 dødsfall i ringen eller i direkte forbindelse med boksing. Dette er samme antall dødsfall som ble rapport i perioden 1970-1976. Om lag 80 % av dødsfallene rammet profesjonelle boksere.
Når det gjelder kroniske hjerneskader, heter det blant annet følgende i rapporten.
”Fullstendig kartlegging av sammenhengen mellom boksing og kronisk traumatisk hjerneskade vil kreve store prospektive studier som følger en boksepopulasjon i 20-30 år. En større systematisk gjennomgang av litteraturen på området fra 2009 har likevel konkludert med at det er tilstrekkelig bevis for at det er en sammenheng mellom profesjonell boksing og utviklingen av kronisk traumatisk hjerneskade (Bazarian og medarbeidere 2009)”
Den vedlagte rapporten konkluderer på følgende måte:
At boksing har store potensielle skadefølger for utøveren er ikke kontroversielt i det medisinske miljøet. Det er bred enighet om den holdningen som har kommet til uttrykk i uttalelsen fra World Medical Association (WMA Statement on Boxing 2010): ”Boxing can result in death and produces an alarming incidence of chronic brain injury. For this reason, the World Medical Association reccomends that boxing be banned”.”
Det er Kulturdepartementets vurdering at den vedlagte rapportens gjennomgang av den medisinske faglitteraturen på feltet gir et solid faglig grunnlag for de vurderinger som begrunner forbudet mot profesjonell boksing i Norge.
Forslagstillerne påpeker at den medisinske overvåkingen i dag er streng i profesjonell boksing. Departementet legger til grunn at de alvorlige helseskadelige konsekvensene av profesjonell boksing ikke kan elimineres gjennom medisinsk overvåking.
Argumentet om at norske proffboksere fritt kan utøve sitt yrke utenfor landets grenser anses ikke som et tungtveiende argument. Norske myndigheter bør i dette spørsmålet basere lovgivningen på medisinskfaglige vurderinger.
Det er Kulturdepartementets vurdering at de helsemessige skadevirkningene for utøverne gir grunnlag for å konkludere med at forbudet mot profesjonell boksing i Norge bør opprettholdes.