Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen Arild Stokkan-Grande og Lene Vågslid, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, Gina Knutson Barstad, fra Senterpartiet, Christina Nilsson Ramsøy, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, deler forslagsstillernes vurderinger rundt at boligkjøp for de fleste er den største enkeltinvesteringen man gjør i livet, og at det derfor er spesielt viktig å ha et regelverk som ivaretar forbrukernes interesser ved denne typen avtaler. Komiteen merker seg at Forbrukerrådet årlig mottar mellom 10 000 og 20 000 henvendelser om boligproblemer.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, vil i denne sammenheng vise til statsrådens svarbrev datert 8. desember 2010 og tiltakene regjeringen har gjort på området:

«Regjeringen har i de senere årene fremmet flere lovforslag som styrker forbrukerrettighetene til norske boligkjøpere, som Prop.130 L (2009-2010) om skjerping av garantireglene i bustadoppføringslova og lovregulering av avtaler om videresalg av boliger under oppføring, og Prop. 115 L (2009-2010) om lovendringer for å forebygge problemer ved lavinnskuddsboliger. Videre har regjeringen satt ned det såkalte Takstlovutvalget, som har vurdert hvordan bruk av tilstandsrapport kan gjøre det tryggere å kjøpe og selge bolig, samt begrense forbrukernes risiko og antallet tvister i forbindelse med bolighandel. Takstlovutvalgets utredning NOU 2009.6 'Tilstandsrapport ved salg av bolig er til behandling i Justis og politidepartementet'.»

Komiteen viser til forslagsstillernes forslag om å innføre 10 års reklamasjonsfrist og obligatorisk byggeforsikring eller garantistillelse ved kjøp av ny bolig.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, viser her til statsrådens svarbrev der det vises til Prop. 130 L (2009–2010) om skjerping av garantireglene i bustadoppføringslova og regulering av videresalg. Endringene ble vedtatt av et enstemmig storting.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at statsråden skriver:

«Jeg mener da man bør avvente virkningene av de nylig vedtatte endringene før man eventuelt vurderer en utvidelse av reklamasjonsfristen.»

Dette flertallet slutter seg til disse vurderingene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til Representantforslag 37 S (2010–2011) og opprettholder forslaget om å legge frem sak om å innføre 10 års reklamasjonsfrist og obligatorisk byggeforsikring eller garantistillelse ved kjøp av ny bolig. Disse medlemmer viser til positive erfaringer fra Sverige og Danmark hvor det i dag er 10 års reklamasjonsfrist ved kjøp av ny bolig. Obligatorisk byggeforsikring har i Danmark ført til at alvorlige byggefeil ble redusert med over 20 prosent.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak for Stortinget om å innføre 10 års reklamasjonsfrist og obligatorisk byggeforsikring eller garantistillelse ved kjøp av ny bolig.»

Komiteen viser til forslagsstillernes forslag om at regjeringen legger frem en sak for Stortinget som drøfter bruken og konsekvensene av «som den er»-forbehold ved avhendingskjøp, og at det i denne saken tas stilling til innføring av obligatorisk tilstandsrapport ved avhendingskjøp.

Komiteen deler forslagsstillernes vurdering om at dette er et viktig spørsmål.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til statsrådens svarbrev der det fremgår at spørsmålet vil behandles i sak om oppfølging av Taktslovutvalgets NOU 2009:6 Tilstandsrapport ved salg av bolig.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, viser til innstilling fra justiskomiteen, Innst. 74 L (2010–2011) der det sies:

«Komiteen mener det er positivt at regjeringen foreslår lovendringer for å styrke beskyttelsen av forbrukere ved salg av bustad under oppføring. Regjeringen foreslår blant annet at garantiene som entreprenørene plikter å stille etter bustadoppføringslova skal økes både i antall år og i prosentsats. Komiteen mener at bustadoppføringslova må balansere hensynet til forbrukervernet for boligkjøpere med byggekostnadene til entreprenørene.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at lovendringene er viktige for å gi boligkjøpere et godt vern, hvis for eksempel entreprenøren skulle gå konkurs i løpet av byggeperioden. Kjøp av ny bolig er en stor investering og derfor må lovreglene ivareta hensynene til forbrukere som kjøper bolig som er under oppføring.»

Dette flertallet er enig i Forbrukerrådets høringsuttalelse der det påpekes at det fremstår som uforklarlig for den jevne forbruker at reklamasjonsfristen på en bolig, som skal vare i 50–100 år, er like lang som for en mobiltelefon, som skal vare i 3–4 år.

Dette flertallet deler også Forbrukerrådets uttalelse om at det er et høyt konfliktnivå i bruktboligmarkedet, og at det derfor er viktig at regelverket gjennomgås.

Samtidig viser komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, til den varslede oppfølgingen av takstlovutvalget fra regjeringens side.

Flertallet går inn for at Dokument 8:37 S (2010–2011) representantforslag fra stortingsrepresentantene Svein Flåtten, Anders B. Werp, Bent Høie, Elisabeth Røbekk Nørve og Michael Tetzschner om styrkede forbrukerrettigheter ved kjøp av bolig, legges ved protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til Representantforslag 37 S (2010–2011) og opprettholder forslaget om å legge frem sak som drøfter bruken og konsekvensene av «som den er»-forbehold ved avhendingskjøp, og at det i denne saken tas stilling til innføring av obligatorisk tilstandsrapport ved avhendingskjøp. Disse medlemmer mener det er for mange uklarheter knyttet til rettstilstanden til dette «som den er»-forbeholdet. Krav til tilstandsrapport i forbindelse med boligsalg vil bidra til å gjøre transaksjonen tryggere for begge parter ved boligsalg.

Videre vil disse medlemmer opprettholde forslaget om å legge frem sak for Stortinget med utredning av frivillig servicehefte for bolig. Disse medlemmer viser til de positive konsekvensene innføringen av et slikt servicehefte kan ha når det gjelder trygghet for boligkjøper ved overtagelse, oversikt over boligens historie og som huskeliste for både tidligere og fremtidige eiere av boligen. Høringen etter NOU 2009:6 ble avsluttet for over ett år siden, og det haster med å få på plass et regelverk som er mer tilpasset realitetene i markedet. Disse medlemmer mener det er uheldig om Stoltenberg-regjeringen lar takstlovutvalgets utredning støve ned i en skuff.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak for Stortinget som drøfter bruken og konsekvensene av «som den er»-forbehold ved avhendingskjøp, og at det i denne saken tas stilling til innføring av obligatorisk tilstandsrapport ved avhendingskjøp.»

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak for Stortinget med en utredning av frivillig servicehefte for bolig.»