Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Tore Hagebakken, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, viser til forslaget fra representantene Jon Jæger Gåsvatn, Morten Stordalen og Kari Kjønnaas Kjos om å fjerne aldersbegrensningen for lisens til leger. Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne til at Norge i mange år har hatt en egen lovbestemmelse om bortfall av autorisasjon og av lisens til å utøve legevirksomhet for leger ved fylte 75 år.
Komiteen viser til brev av 22. desember 2010 fra helse- og omsorgsministeren hvor det redegjøres for at lignende forslag har vært behandlet tidligere og avvist. I 2004 ble det foretatt en del endringer i bestemmelsen om lisens til leger over 75 år. Komiteen viser til at endringene har bidratt til at forskriften er blitt tydeligere og forenklet utformet for å ivareta søkernes mulighet for å få lisens etter fylte 75 år, samtidig som forskriften er med på ivareta pasientsikkerheten ved at det ikke gis lisens med forskrivningsrett annet enn i de tilfeller dette ansees forsvarlig ut ifra virksomhetens art og omfang.
Komiteen viser til at det i 2010 ble behandlet seks klager, og at disse har gått på begrensning i forskrivningsretten. Når det gjelder lisens uten forskrivningsrett, er det kun gitt ett til to avslag per år.
Komiteen vil understreke at det er positivt at det er leger som etter fylte 75 år ønsker å arbeide videre, og komiteen mener at muligheten til å søke forlengelse etter 75 år viser at samfunnet etterspør og setter pris på denne innsatsen. Det er stort behov for legetjenester innenfor helsevesenet, og denne ekstrainnsatsen verdsettes høyt.
Komiteen viser til at den yrkesaktive alderen i befolkningen har økt siden grensen på 75 år ble innført.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, mener det på den bakgrunn er aktuelt å vurdere å øke aldersgrensen noe. Flertallet legger til grunn at departementet vurderer dette fortløpende.
Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til det vedlagte brevet fra statsråden og foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til representantforslaget. Disse medlemmer vil understreke at måten Norge behandler eldre leger på, ikke finner sin like i noen andre land det er naturlig å sammenligne seg med. Disse medlemmer mener den ordningen som praktiseres i dag, i altfor stor grad sender et signal til legestanden om at deres arbeidsinnsats ikke ønskes videreført etter fylte 75 år. Disse medlemmer mener dette er en ren aldersdiskriminering. Disse medlemmer viser til at mange leger oppfatter søknadsprosessen leger må gjennomgå etter fylte 75 år, som en vesentlig terskel. Disse medlemmer er opptatt av å ivareta den kompetansen som legen besitter, og som samfunnet kan gjøre seg nytte av. Disse medlemmer mener at uansett alder må det være legens skikkethet til å kunne utføre sitt yrke på en forsvarlig måte som må legges til grunn, og viser til gjeldende lovverk som åpner opp for å frata leger lisens på individuelt grunnlag. Disse medlemmer vil også påpeke at alderslisens for leger ikke er i tråd med de signaler Stortinget har sendt ut for eksempel i forbindelse med behandlingen av pensjonsreformen, hvor signalene går på et ønske om at arbeidstakere skal kunne stå lengst mulig i arbeid.
Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti mener at bestemmelsene som begrenser legers rett til yrkesutøvelse etter 75 år, er prinsipielt betenkelig og medfører en del praktiske utfordringer og byråkratiske komplikasjoner. Likevel mener disse medlemmer at endringene som er gjort, bl.a. ved gjennomgangen av forskriften i 2004, til en viss grad begrenser problemene knyttet til de aktuelle legenes rettigheter, ved å gjøre det noe lettere å få autorisasjon og lisens.
Disse medlemmer understreker behovet for å sikre en best mulig utnyttelse av medisinsk kompetanse og legers yrkeserfaring og arbeidsevne i helsesektoren. Ikke minst støtter disse medlemmer forslagsstillernes intensjoner om å få en bedre tilgang på legers medisinske kompetanse på sykehjem og i omsorgstjenesten. Etter disse medlemmers syn bør reglene i helsetjenesten, som i andre deler av yrkeslivet og offentlig sektor, bedre stimulere til å utnytte eldres kompetanse og arbeidsevne og bedre legge til rette for lengre yrkeskarriere for dem som har mulighet til og ønske om dette.
Disse medlemmer viser også til at siden grensen på 75 år ble satt, har både levealder økt og helsen for eldre blitt betraktelig bedret. I lys av dette finner disse medlemmer det unaturlig at grensen for automatisk bortfall av autorisasjon ikke er økt.
Selv om intensjonen bak aldersgrensen skulle ønskes ivaretatt, mener disse medlemmer at grensen for automatisk lisens- og autorisasjonsbortfall bør økes til 80 år, slik Legeforeningen tok til orde for i komiteens høring 13. januar 2011.
Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen endre FOR 2000-12-21 nr. 1379 kapittel 2: Forskrift om lisens til helsepersonell over 75 år, slik at aldersbestemmelsen endres fra 75 år til 80 år.»
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at aldersgrensen primært burde vært fjernet, men merket seg at legeforeningen under høringen understreket at økt levealder burde tilsi at aldersgrensen skulle vært hevet til 80 år.
Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen endre FOR 2000-12-21 nr. 1379 kapittel 2: Forskrift om lisens til helsepersonell over 75 år, slik at eldre leger som kan utføre sitt yrke på forsvarlig vis, innvilges lisens uavhengig av det omfang eller den art deres virksomhet har eller skal ha.»
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener det ikke finnes noe faglig, forsk-ningsbasert belegg for å kunne hevde at aldersgrensen skal opprettholdes på 75 år. Disse medlemmer mener regjeringen må utrede nærmere grunnlaget for å opprettholde en særaldersgrense for legeyrket.
Disse medlemmer savner kunnskap om i hvilken grad bortfallet av autorisasjon i seg selv bidrar til å dytte leger ut av virksomhet og sender et signal om at deres nytteverdi i helsevesenet ikke skattes og hever terskelen om å søke om autorisasjon. Disse medlemmer mener også at det er uklarhet rundt den faktiske nytteverdien av og behovet for bestemmelsen.
Disse medlemmer er kritisk til departementets motvilje mot å foreta en grundigere evaluering av forskriftens effekter, slik som forutsatt ved innføringen av bestemmelsen gjennom legeloven allerede i 1980.
På bakgrunn av ovennevnte drøftelse mener disse medlemmer at det er gode grunner for å se nærmere på disse bestemmelser.
Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen utrede grunnlaget for å opprettholde en særaldersgrense for legeyrket basert på faglige og forskningsbaserte kriterier.»