Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Åpne høringer

FO § 18 har regler om komiteenes åpne høringer.

§ 18 sjette ledd siste punktum lyder:

«Det er ikke adgang til å holde åpen høring når det er møte i Stortinget, bortsett fra den ordinære spørretimen.»

Regelen om at det ikke kan holdes åpne komitéhøringer samtidig med møter i Stortinget, ble i Innst. S. nr. 8 (1995–1996) s. 22–23 i utgangspunktet begrunnet med to hensyn:

  • Misnøye blant en del representanter, særlig i de små partiene, med at komitémøter holdes samtidig med møter i tingene. Komitémedlemmene vil ha enda vanskeligere for å utebli fra en åpen høring.

  • Medias og publikums oppmerksomhet mot tingsmøtene kan bli enda mindre når det samtidig foregår en åpen komitéhøring.

I Innst. S. nr. 91 (2001–2002) gikk likevel et flertall i presidentskapet inn for å tillate at åpne høringer kunne holdes samtidig med ordinær spørretime pga. de praktiske problemene komiteene i noen tilfeller har med å avvikle høringer utenom plenumstiden. Presidentskapet viser til at når det nå er gjort endringer mht. møtepausen, vil dette problemet øke, og presidentskapet har derfor funnet å ville vurdere spørsmålet på nytt. Erfaringene etter at ordningen med åpne høringer ble etablert i 2002, tilsier også at oppmerksomheten rundt – og deltakelse i – debattene i salen ikke nødvendigvis vil bli vesentlig endret om enkelte komitéhøringer holdes samtidig med møte i plenum. Særlig hensynet til de mindre partiene taler for å spre møtevirksomheten i Stortinget slik at representantene gis mulighet til å delta både i komitéaktiviteter og i debattene i plenum. Presidentskapet vil derfor understreke at komiteene fortsatt bør bestrebe seg på å legge åpne høringer til dager der det ikke er møter i plenum, og viser til at langtidsplanen er lagt opp med dette for øye.

Presidentskapet vil peke på at kontrollhøringer som regel er forbundet med større oppmerksomhet og bruk av ressurser i Stortingets administrasjon enn øvrige komitéhøringer. Slike høringer bør derfor ikke finne sted samtidig med at det er møte i plenum. Presidentskapet vil i denne forbindelse vise til at også andre komiteer enn kontroll- og konstitusjonskomiteen unntaksvis vil kunne holde kontrollhøringer. I Reglement om åpne kontrollhøringer § 1 er det fastsatt at reglementet gjelder for høringer i andre komiteer «når den åpne høringen har som formål å klarlegge eller vurdere et tidligere faktisk begivenhetsforløp».

Presidentskapet foreslår på denne bakgrunn at det gis adgang til å avholde åpne høringer samtidig med at det er møte i Stortinget, med unntak for kontrollhøringer. Adgangen til å avholde kontrollhøringer under den ordinære spørretimen videreføres.

Presidentskapet foreslår etter dette at FO § 18 sjette ledd siste punktum endres slik:

«Det er ikke adgang til å holde åpen kontrollhøring når det er møte i Stortinget, bortsett fra under den ordinære spørretimen.»