Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innledning

Presidentskapet fremmer i denne innstillingen forslag til endring i Stortingets forretningsorden (FO) § 18 sjette ledd siste punktum, som vil gi adgang til å avholde åpne høringer samtidig som det er møte i plenum. Dessuten fremmes det forslag om endring i § 25 som gjelder møtestart og møtepause i Stortingets plenum, hvilket innebærer at møtene på fredager som hovedregel starter kl. 09, og at møtepause i praksis bare forekommer tirsdager og enkelte torsdager. Som en følge av endret møtestart på fredager foreslås det at fristen for å levere inn ulike forslag til behandling flyttes fra kl. 09.00 til kl. 08.30, jf. § 28 første ledd annet punktum og § 30 første ledd annet punktum og femte ledd. Det foreslås at endringene i FO trer i kraft straks.

Endring av møtestart og avvikling av møter uten møtepause kan gjøres uten endring av FO, men når starttidspunktet legges om på varig basis, har presidentskapet likevel funnet det hensiktsmessig å justere FO § 25 i henhold til den nye praksisen. Denne endringen ble, i likhet med enkelte andre endringer i møteavviklingen som ikke krever endring av FO, innført i desember 2010. Den nye ordningen innebærer at møtepausene sløyfes helt i desember og juni. Videre skal kveldsmøter fortrinnsvis legges til tirsdager, sekundært mandager og eventuelt torsdager hvis det er møte den påfølgende fredag. Hvis det avholdes kveldsmøter på mandager, sløyfes normalt møtepausen dersom møtet starter kl. 12.

Presidentskapet vil dessuten videreføre ordningen med plenumsfrie uker i perioden januar–april, som kan benyttes til komitéreiser, åpne høringer etc. Det legges opp til å avholde plenumsmøter i uken etter påske.

Presidentskapet vil også sørge for at det i langtidsplanen avsettes tid for gruppeseminarer.

Presidentskapet er av den oppfatning at de samlede endringene vil føre til en mer hensiktsmessig og forutsigbar møteavvikling. Dessuten vil komiteenes behov for å kunne planlegge og avvikle åpne høringer bli bedre ivaretatt. Det vil også bli enklere for representantene å kunne ha kontakt med sine valgdistrikt og utøve annen møtevirksomhet enn den som er forbundet med møter i Stortinget.

Endringene som her er omtalt, er drøftet med gruppelederne, og presidentskapet har også mottatt brev i sakens anledning fra samtlige stortingsgrupper og fra flere av de faste komiteene. På denne bakgrunn legger presidentskapet til grunn at det er bred enighet om både de endringene som alt er iverksatt og de som foreslås i innstillingen.