Vedlegg
Jeg viser til representantforslag Dokument 8:7 S (2010–2011) fra representantene Solveig Horne, Ib Thomsen og Hanne C.S. Iversen om at Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å innlemme e-bøker i merverdiavgiftsfritaket som gjelder litteratur.
I dagens regelverk er det ikke noe merverdiavgiftsfritak for litteratur. Fritaket som gjelder bøker er avgrenset til trykte bøker. I praksis vil representantenes forslag innebære at merverdiavgiftsfritaket som gjelder for trykte bøker utvides til å omfatte elektroniske bøker.
Fritaket for trykte bøker er anslått til å utgjøre om lag 1,35 mrd. kroner i 2011, se tabell 1.7 i Vedlegg 1 til Prop. 1 LS (2010-2011) Skatter og avgifter 2011. Spørsmål om ytterligere støtte enn gjennom dagens fritak for trykte bøker, hører hjemme i de ordinære budsjettforhandlingene.
Jeg vil framheve at salg av e-bøker i Norge har vært merverdiavgiftspliktig siden 2001, og at det i statsbudsjettet for 2011 ikke er forslått noen endringer i gjeldende rett. I 2011-budsjettet er det derimot forslått merverdiavgiftsplikt når norske forbrukere kjøper elektroniske tjenester (herunder e-bøker) fra utlandet. Dette vil bedre konkurransesituasjonen til norske elektroniske tjenester. Vi få da et regelverk hvor det for merverdiavgiften ikke spiller noen rolle om e-bøkene kjøpes i Norge eller i utlandet.
Når det gjelder hvordan eventuell støtte skal gis, viser jeg til at Kulturdepartementet i fjor oppnevnte et utvalg som skal foreta en helhetlig vurdering av bruk av tilskuddsordninger og andre økonomiske virkemidler, herunder merverdiavgiftsfritaket, på medieområdet. Mediestøtteutvalget vurderer nå innretningen på de ulike offentlige støtteordningene på medieområdet, inkludert e-aviser. Siden problemstillingene har likhetstrekk, kan det være naturlig at Regjeringen tar en gjennomgang av støtteregimet for bøker når den skal gjennomgå utvalgets innstilling.
Jeg viser for øvrig til mitt brev 1. mars 2010 vedrørende Dokument 8:53 S (2009-2010).