Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til brev av 18. oktober 2010 fra Stortingets energi- og miljøkomit vedrørende representantforslag 4 S (2010-2011) fra representantene Trine Skei Grande og Abid Q. Raja om trasévalg og teknologiske løsninger for kraftlinjen på strekningen Ørskog-Fardal.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vedtok i juni 2009 å gi Statnett konsesjon for bygging og drift av en 420 kV kraftledning mellom Ørskog og Sogndal. Vedtaket innebærer at ledningen skal bygges som luftledning på hele strekningen. Vedtaket ble påklaget fra mange hold, og Olje- og energidepartementet fikk oversendt klagesaken fra NVE i oktober 2009. Samme måned ble det avholdt departementsbefaring og møter langs hele den påklagede traséen.

Den konsesjonsgitte kraftledningen er på om lag 280 km, og går gjennom 15 kommuner. Det er også gitt konsesjon til bygging av fire nye trafostasjoner, oppgradering av to eksisterende trafostasjoner og pålegg om sanering av 110 km 132 kV kraftledninger på strekningen. For flere delstrekninger har Statnett vurdert, utredet og omsøkt ulike traséalternativer. NVE har under sin behandling av konsesjonssaken bedt Statnett om flere tilleggsutredninger og tilleggssøknader, herunder om ulike kabellsninger.

Det er av stor betydning å få forsterket innmatingskapasiteten mot Midt-Norge. Midt-Norge er et område med underskudd på kraft, og vil i de nærmeste årene ha økende kraftunderskudd. Dagens overføringskapasitet inn mot regionen er ikke tilpasset det forbruket som Midt-Norge vil ha fremover. Samtidig er det behov for å få transportert ut ny fornybar energiproduksjon fra vind- og vannkraft både i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. I den sammenheng står kraftframføringen mellom Ørskog og Sogndal helt sentralt.

I desember 2009 ba departementet Statnett om å utrede og vurdere fordeler og ulemper ved en sjøkabel fra Ørskog med ilandføring ved Store Standal i Ørsta kommune. Samtidig ble Statnett bedt om å utrede en løsning med ny transformatorstasjon i Sykkylven og sanering av dagens 132 kV-ledning som er en forutsetning for å få benyttet eksisterende trasé for ny 420 kV luftledning. Olje- og energidepartementet mottok i februar i år Statnetts utredning av disse to alternativene for denne delstrekningen. Departementet ba Statnett om å omsøke saneringsalternativet, og søknad for dette alternativet ble nylig oversendt fra Statnett til NVE.

Regjeringen ønsker åpenhet under klagebehandlingen med dialog mellom Olje- og energidepartementet og de distriktene som berøres av tiltaket. Som ledd i den prosessen avholdt jeg rådslag i Førde i oktober der alle ordførerne og de to fylkesordførerne deltok, og ga uttrykk for sitt syn på kraftframføringen.

Etter å ha gått gjennom klager og andre innspill i saken har jeg funnet behov for ytterligere utredninger/søknader for alternative løsninger på enkelte strekninger for kraftledningen fra Ørskog til Sogndal. Jeg har nå bedt Statnett om omsøke sjø-/jordkabelalternativet mellom Ørskog og Store Standal i Ørsta kommune. Videre har jeg bedt Statnett om omsøke et tidligere utredet alternativ i Jølster, Naustdal og Flora kommuner. Jeg har dessuten bedt Statnett om utrede/omsøke ytterligere alternativer som i større grad enn konsesjonsgitt løsning unngår inngrep i Førdedalen i Bremanger kommune.

Dette vil sikre at de aktuelle alternativene kan vurderes på en fullverdig måte opp mot konsesjonsgitt trase når de endelige beslutninger skal tas.

Dagens system for behandling av kraftledninger bygger på en lovbestemt konsesjonsbehandling tillagt NVE og Olje- og energidepartementet med olje- og energiministeren som ansvarlig for landets kraftforsyningssikkerhet. Statnett er utpekt til å utøve systemansvaret i det norske kraftsystemet. Det innebærer at Statnett skal legge til rette for et effektivt kraftmarked, en tilfredsstillende leveringskvalitet i kraftsystemet, og dermed en rasjonell utnytting av kraftressursene for samfunnet som helhet. Statnett utarbeider også årlige nettutviklingsplaner for sentralnettet.

Eksterne utvalg gjennomgår nå ulike sider ved kraftframføringen Sima-Samnanger. Erfaringene fra utvalgenes rapporter vil bli trukket med i beslutningsgrunnlaget i klagesaken om kraftfremføringen mellom Ørskog og Sogndal. Den gjennomgang som foretas ligger innenfor rammene av den konsesjonsbehandling som Stortinget har bestemt ved lov. Jeg kan ikke se at det vil gagne kraftframføringen fra Ørskog til Sogndal nedsette et uavhengig utvalg som skal trekke de overordnede konklusjoner som forslagsstillerne går inn for. Den lovbestemte konsesjonsbehandlingen vil på en god måte gi den penhet og det innsyn i forvaltningen som forslagsstillerne etterspør. Et brudd med konsesjonsbehandlingssystemet kan jeg ikke se at det er grunnlag for i klagesaken for kraftledningen fra Ørskog til Sogndal.