2. Sammenfatning av saken
Den 8. september 2010 publiserte Statistisk sentralbyrå tall om finansiering av politiske partier i 2009. Av statistikken fremgikk det at Senterpartiet hadde mottatt 500 000 kroner i støtte fra Eidsiva Energi og 200 000 kroner fra Troms Kraft. Dagens Næringsliv publiserte en artikkel om pengegavene 9. september 2010. I artikkelen ble det opplyst at pengestøtten fra de to kraftselskapene skulle gå til å promotere fornybar energi. Det kom videre frem at pengene skulle brukes til utarbeidelse av en rapport og til en del seminarvirksomhet om fornybar energi. Det ble også opplyst at begge kraftselskapene er offentlig eid. Konsernsjef i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, uttalte til avisen at «Dette var et konkret prosjekt som vi støttet. Det hadde ikke vært aktuelt for oss å gi en generell støtte til Senterpartiet». Dagens Næringsliv skrev i artikkelen at de to kraftselskapene hadde flere store konsesjonssøknader til behandling i Olje- og energidepartementet og i departementets underliggende etat; Norges vassdrags- og energidirektorat. Ifølge artikkelen hadde det ikke vært mulig å få opplyst hvorvidt statsråd Terje Riis-Johansens habilitet hadde vært vurdert.
I løpet av den 9. september 2010 ble det klart at det var ulovlig for Senterpartiet å motta pengegavene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft. Ifølge lov om visse forhold vedrørende de politiske partiene (partiloven) av 17. juni 2005 nr. 102 kan politiske partier ikke motta støtte fra offentlig organer. Partiloven § 17 nr. 3 lyder:
«Politiske partier kan ikke motta bidrag fra:
a) rettssubjekter under statens eller annen offentlig myndighets kontroll»
I en pressemelding 10. september 2010 opplyste Senterpartiet at det under henvisning til reglene i partiloven var besluttet å tilbakebetale støtten fra Eidsiva Energi og Troms Kraft.
I senere avisartikler og i nyhetsinnslag ble det fokusert på om Senterpartiets statsråder hadde hatt kjennskap til støtten fra de to kraftselskapene. Det kom blant annet frem at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa den 23. juni 2010 hadde utnevnt konsernsjef i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan til styreleder i Avinor AS. Utnevnelsen av ny styreleder i Avinor ble drøftet i regjeringens underutvalg som består av statsminister Jens Stoltenberg, leder for Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, samt Liv Signe Navarsete, leder for Senterpartiet.
Videre ble det i media trukket frem flere konsesjonssaker som gjaldt de to kraftselskapene som hadde gitt støtte (TV2-nyhetene 14. september 2010). Blant annet ble Eidsiva Bioenergi AS gitt konsesjon til utbygging av fjernvarmeanlegg i Gjøvik. Konsesjonen var opprinnelig gitt til Daimyo Rindi Energi AS, men Eidsiva Bioenergi klaget. Daimyo Rindi Energi valgte å trekke seg fra søknadsprosessen og konsesjon ble deretter gitt til Eidsiva Bioenergi. Gjennom media ble det fremsatt påstander om at Daimyo Rindi Energi under behandlingen av klagesaken følte seg motarbeidet fra politisk hold og at dette var grunnen til at selskapet trakk seg.
I en artikkel i VG 22. september 2010 ble det opplyst at Liv Signe Navarsete ble kjent med den økonomiske støtten fra kraftselskapene i mai 2009. Det kom videre frem at støtten fra Eidsiva Energi fremgikk av Senterpartiets regnskap for 2009 – gjennom en fotnote. Regnskapet ble behandlet på møte i Senterpartiets landsstyre 9. april 2010, der flere av partiets statsråder deltok. Også statssekretær i Olje- og energidepartementet Sigrid Hjørnegård deltok på landsstyremøtet. Terje Riis-Johansen deltok ikke.
Ved brev av henholdsvis 16. og 24. september 2010 ba Olje- og energidepartementet Justisdepartementets lovavdeling vurdere statsråd Terje Riis-Johansens habilitet i saker som vedrører Eidsiva Energi og Troms Kraft. Henvendelsen omfattet også statssekretær Sigrid Hjørnegårds og politisk rådgiver Ivar Vigdenes’ befatning med saker som involverte de to selskapene. Som vedlegg oversendte departementet også flere partiinterne e-poster som omhandlet fornybarprosjektet.
Også Kommunal- og regionaldepartementet henvendte seg til Lovavdelingen i brev av 24. september 2010 og ba om en habilitetsvurdering av sin statsråd; Liv Signe Navarsete. Samme dato sendte Samferdselsdepartementet brev til Lovavdelingen med anmodning om å vurdere habiliteten til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og tidligere samferdselsminister Liv Signe Navarsete.
Av e-postene som var vedlagt oversendelsen fra Olje- og energidepartementet, gikk det frem at daværende generalsekretær i Senterpartiet, Ivar Egeberg, 8. desember 2008 hadde sendt en e-post til Terje Riis-Johansen der han bl.a. skrev følgende:
«Jeg jobber med å finansiere valgkampen. Det er helt håpløst for oss hvis vi ikke får inn litt penger til.
(...)
Bakgrunnen for denne mailen er at jeg kan få til to bra saker hvis du kan sette av en time til meg. Helst 2 ganger en time.
Det ene er en gruppe som jobber med fornybar energi.»
Blant de vedlagte e-postene er det flere som omhandler prosessen rundt utarbeidelse av rapporten om fornybar energi. Det kommer blant annet frem i e-post fra Ivar Egeberg til Sigrid Hjørnegård datert 6. mai 2009 og med tilhørende haler, at Sigrid Hjørnegård bidro med innspill til rapporten. Som en del av denne e-postutvekslingen, der også politisk rådgiver Jarand Felland i Olje- og energidepartementet og politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet Ane Kismul var mottakere, fremgår det at Egeberg har skrevet at:
«Eidsiva og andre har vedtatt å bruke penger (minimum 650. hvorav en del går til kostnader som er brukt på rapporten).»
Ivar Egeberg videresendte 26. august 2009 en e-postveksling med blant annet konsernsjefen i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, der det fremgår at flere aktører var aktuelle til å finansiere fornybarprosjektet, herunder Eidsiva Energi og Troms Kraft. Mottakere av Egebergs e-post var politisk ledelse i Olje- og energidepartementet; statsråd Terje Riis-Johansen, statssekretær Sigrid Hjørnegård og politisk rådgiver Jarand Felland.
Lovavdelingen sendte svar til samtlige tre departementer 5. oktober 2010 og konkluderte i alle tre tilfeller med at statsrådene ikke hadde vært eller var inhabile i de omspurte forholdene.
Komiteen besluttet 23. september 2010 å sende brev med spørsmål om saken til statsråd Liv Signe Navarsete og statsråd Terje Riis-Johansen. Beslutningen ble gjort med støtte fra komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre, jf. Stortingets forretningsorden § 12 nr. 9 sjette ledd, som lyder:
«Komiteen kan dessuten foreta de undersøkelser i forvaltningen som den anser nødvendig for Stortingets kontroll med forvaltningen. Slik beslutning fattes av en tredjedel av komiteens medlemmer.»
Under tittelen «Statsrådens bidrag for å hindre inhabilitet hos regjeringskollegaer i forbindelse med pengegaver til Senterpartiet», stilte komiteen følgende spørsmål til statsråd Liv Signe Navarsete:
Gjorde statsråden de andre regjeringsmedlemmene fra Senterpartiet oppmerksom på gaven fra de to selskapene for å unngå mulig inhabilitet?
Hvis ikke, hva var årsaken til at statsråden ikke ga slik meddelelse?
Fra presseomtale (VG 18. september 2010) fremgår det at utnevnelsen av ny styreleder i Avinor ble drøftet i regjeringens underutvalg. Gjorde statsråden da den ansvarlige statsråd i Samferdselsdepartementet oppmerksom på gaven fra Eidsiva Energi der vedkommende var administrerende direktør?
Spørsmålene til olje- og energiministeren var todelt og omfattet først de økonomiske bidragene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft, der det ble bedt om svar på følgende:
Statsråden har flere ganger uttalt i media at han ikke kjente til de økonomiske bidragene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft til Senterpartiet da departementet behandlet konsesjonssøknadene fra disse selskapene. Kjenner statsråden til om noen andre i Olje- og energidepartementet hadde kunnskap om disse bidragene da departementet behandlet konsesjonssøknadene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft?
Mener statsråden at andre statsråder med kjennskap til partistøtten burde ha informert ham om de økonomiske bidragene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft til Senterpartiet?
Ifølge media (VG 18. september 2010) ble det orientert om de økonomiske bidragene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft på Senterpartiets landsstyremøte 9. april 2010. Det har videre kommet frem at en statssekretær i Olje- og energidepartementet var til stede på dette landsstyremøtet. Kan statsråden bekrefte dette?
Har denne statssekretæren deltatt på møter om konsesjonssøknadene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft eller på annen måte vært involvert i konsesjonsbehandlingen?
Mener statsråden at pengegaver til Senterpartiet er uproblematiske gaver i forhold til statsrådens myndighetsutøvelse i Olje- og energidepartementet?
Direktør i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, sa til Bergens Tidende 16. september at han var «litt betenkt på å trekkje inn eit politisk parti, men i ettertid kan eg seie at vi fekk bra valuta for pengane». Hva er statsrådens kommentar til dette utsagnet?
Komiteen viste videre i brevet til innslag i TV2 Nyhetene 14. september 2010, hvor det ble stilt spørsmål ved Olje- og energidepartementets håndtering av konsesjon til Eidsiva Bioenergi i forbindelse med søknad om konsesjon for å bygge fjernvarmeanlegget på Gjøvik. I brevet ble statsråden bedt om å redegjøre for departementets håndtering av klagesaken og besvare følgende spørsmål:
Hva var bakgrunnen for at departementet valgte å nekte Daimyo Rindi Energi AS å starte opp med byggearbeider i klagesaken i strid med NVEs vurderinger?
Hvilke møter ble avholdt mellom partene og hvilke problemstillinger ble tatt opp?
I innslaget fremkommer det påstander om at Daimyo Rindi Energi AS under behandlingen av klagesaken følte seg motarbeidet fra politisk hold og derfor valgte å selge seg ut mens de fortsatt kunne dekke kostnadene. Hva er statsrådens synspunkter på de påstandene som fremsettes?
Har statsråden eller øvrig politisk ledelse diskutert forhold rundt Eidsiva Energi med andre medlemmer av Senterpartiet i formelle eller uformelle sammenhenger?
Komiteen mottok svar fra begge statsrådene 6. oktober 2010. Av svaret fra statsråd Liv Signe Navarsete fremgikk det at hun ikke hadde gjort de andre regjeringsmedlemmene fra Senterpartiet oppmerksom på støtten fra de to kraftselskapene. Videre at hun ikke hadde reflektert over at opplysningene kunne ha betydning for behandlingen av saker i departementene.
Statsråd Terje Riis-Johansen sa i sitt svarbrev at han først ble kjent med pengestøtten 8. september 2010 gjennom offentliggjøringen fra Statistisk sentralbyrå. Svarbrevet redegjør også for klagebehandlingen i saken om fjernvarmeanlegg i Gjøvik, der Daimyo Rindi Energi som først fikk tildelt konsesjon, trakk seg under klagebehandlingen, noe som medførte at Eidsiva Bioenergi fikk oppdraget.
Kopi av komiteens brev og svarbrevene følger som vedlegg til denne innstillingen.
På møte 12. oktober 2001 besluttet komiteen å igangsette forberedelser i egen sak til Stortinget, jf. Stortingets forretningsorden § 12 nr. 9 sjette ledd. Det ble besluttet å avholde kontrollhøring og Per-Kristian Foss fra Høyre ble valgt til saksordfører.
Som et ledd i behandlingen av saken besluttet komiteen å holde en åpen kontrollhøring. Høringen ble avholdt 26. oktober 2010. Følgende ble invitert og møtte til høring:
Statsråd Liv Signe Navarsete, Kommunal- og regionaldepartementet
Statsråd Terje Riis-Johansen, Olje- og energidepartementet. Statssekretær Sigrid Hjørnegård, Olje- og energidepartementet ble anmodet om å møte sammen med statsråden.
De problemstillingene komiteen ønsket å få belyst under høringen var:
Forholdene rundt bruken av informasjon om partistøtte til Senterpartiet i behandlingen av saker i regjeringen, herunder utnevning av Ola Mørkved Rinnan som styreleder i Avinor. Saken ble behandlet i regjeringens underutvalg.
Problematisering av statsråd Navarsetes oppfatning av når en statsråd med kunnskap om utenforliggende forhold som kan ha betydning for behandling av saker i regjering, skal foreta sin selvstendige vurdering av habilitet. I hvilken utstrekning statsråden mener det er rimelig at kunnskapen om disse deles med kollegaer i regjeringen som kan bli påvirket av opplysningene.
Hvilken oppfatning har statsråd Navarsete om hvordan partistøtten fra Eidsiva Energi AS og Troms Kraft AS ble oppfattet ulikt i selskapene og i Senterpartiet og ev. konsekvenser for departementets behandling.
Det vises til Lovavdelingens uttalelse om statsråd Navarsetes habilitet. Mener statsråden at en vurdering av en politikers habilitet skal begrense seg til de rent juridiske vurderinger?
Hvordan var det mulig for olje- og energiminister Terje Riis-Johansen å unngå å få informasjon om finansieringen av det såkalte fornybarprosjektet på bakgrunn av den omfattende korrespondansen som er dokumentert mellom bl.a. Senterpartiets generalsekretær og Olje- og energidepartementet.
Hvordan var det mulig å være ukjent med finansieringen etter den informasjon som ble gitt på interne møter og som ble gitt til statsråd Terje Riis-Johansens statssekretær.
Forholdene knyttet til habilitetsvurdering under departementets klagebehandling av involverte fra politisk ledelse, sett i lys av Daimyo Rindis påstander om manglende upartiskhet ved saksbehandlingen i departementet.
Det ble tatt stenografisk referat fra høringen. Referatet fra høringen følger som vedlegg til denne innstillingen.
I etterkant av høringen ble det besluttet å sende ytterligere to brev med spørsmål om saken. Det ene brevet gikk til statsråd Terje Riis-Johansen 28. oktober 2010, der det ble stilt følgende spørsmål:
«Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til avholdt kontrollhøring i saken hvor statsrådene Riis-Johansen og Navarsete bekreftet at all relevant korrespondanse nå var fremlagt.
Ifølge TV2-nyhetene tirsdag 26. oktober kan det foreligge ytterligere korrespondanse mellom OEDs politiske ledelse, herunder politisk rådgiver, og Senterpartiet om forhold rundt fornybarprosjektet. Slik korrespondanse kan være relevant for det videre arbeidet til kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Har statsrådene forsikret seg om at all e-postkorrespondanse i sakens anledning fra samtlige i politisk ledelse, herunder politisk rådgiver, er sendt komiteen?»
Olje- og energiministeren besvarte komiteens brev den 2. november 2010, der følgende fremgår:
«Da denne saken ble kjent for politisk ledelse i Olje- og energidepartementet, ble all korrespondanse til statssekretær Hjørnegård og meg selv gjennomgått for å se om noe omhandlet, eller kunne tenkes å omhandle finansieringen av fornybarprosjektet. De delene av korrespondansen som var relevant for dette forholdet, ble redegjort for og oversendt Lovavdelingen.
(...)
Jeg mener derfor at all korrespondanse som er knyttet til spørsmålet om min habilitet i forbindelse med pengegaver til Senterpartiet er kjent for komiteen.»
Komiteen sendte også brev til statsråd Lars Peder Brekk i Landbruks- og matdepartementet den 28. oktober 2010. I brevet ble det stilt følgende spørsmål:
«Det vises til at kontroll- og konstitusjonskomiteen behandler kontrollsak om partistøtte til Senterpartiet og forholdet til habilitet hos statsrådene Liv Signe Navarsete og Terje Riis-Johansen. I den forbindelse er et viktig element å avklare hvem som visste hva når.
Det er i sakens anledning oversendt dokumentasjon fra Olje- og energidepartementet om korrespondanse som omtaler prosjektets organisering og finansiering. I oversendt dokumentasjon finnes klare indikasjoner på at det har gått e-poster mellom Senterpartiet og Landbruks- og matdepartementet som kan omhandle Senterpartiets fornybarprosjekt og organisering/finansiering av dette, herunder korrespondanse med politisk rådgiver Ane Kismul.
En ber statsråden bekrefte eller avkrefte om dette er tilfellet. Dersom slik korrespondanse foreligger, bes det om at kopi av denne oversendes kontroll- og konstitusjonskomiteen så snart som mulig.»
Landbruks- og matministeren besvarte komiteens brev den 2. november 2010. Av svaret fremgår det at politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet Ane Kismul og Senterpartiets daværende generalsekretær Ivar Egeberg utvekslet tre e-poster i perioden 29. april til 5. mai 2009. Følgende sies om de tre e-postene:
«E-post nr. 1 inneholder kun faglige spørsmål og vurderinger. E-posten er korrespondanse mellom politikere som i utgangspunktet ikke omfattes av offentleglova. Vi har imidlertid allerede gitt innsyn i den etter innsynsbegjæring fra TV2. Dette skyldes at e-posten ble videresendt til embetsverket i departementet med spørsmål om kommentarer fra de som arbeider med deler av energiproblematikken, og at den derfor kan regnes som saksdokument for forvaltningen etter en streng fortolkning av offentleglova.
E-post nr 3 inneholder i hovedsak faglige og partiinterne vurderinger. Finansiering av prosjektet er nevnt i ett av de 16 punktene som ramses opp i mailen. Denne mailen er ikke besvart fra Ane Kismul.
Både e-post nr. 2 og 3 ble oversendt fra OED til Justisdepartementets lovavdeling i forbindelse med habilitetsvurderingen som ble gjort i saken. De er også publisert på Olje- og energidepartementets hjemmesider i forbindelse med habilitetsvurderingen.»