2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Terje Halleland og Ulf Erik Knudsen, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, registrerer at Riksrevisjonens undersøkelse konkluderer med at skatteetatens kontroll av grunnlagsdata og selvangivelser bør bli bedre. Komiteen vil vise til at slike kontroller skal bidra til å sikre mer korrekt likning og riktigere skatteinngang.
Komiteen vil peke på at innføring av ordningen med forhåndsutfylte selvangivelser, sammen med innføring av leveringsfritak, gjør at kvaliteten av grunnlagsdata er blitt enda viktigere. Økt kontroll må imidlertid vurderes opp mot både effektiv ressursbruk og i forhold til bruk av andre virkemidler som for eksempel informasjon og veiledning til eksterne oppgavegivere. Komiteen har merket seg at skatteetatens erfaring med dialogmøter med ulike oppgavegivere som banker, forsikringsselskaper mv. er meget positiv.
Komiteen viser til at skatteetaten selv vurderer at eksterne grunnlagsdata generelt har en god kvalitet. Hvor mye ressurser etaten bruker til kontroll av grunnlagsdata og selvangivelse bør derfor sees i forhold til ressursbruk til andre typer kontroller. Komiteen har merket seg at Finansdepartementet ikke er tilfreds med at skatteetaten ikke har lyktes i å dreie en større del av ressursbruken over på likning av næringsdrivende og selskaper. Komiteen er enig med Riksrevisjonen i at etaten bør prioritere kontrollen av næringsdrivende og selskaper ved likningsbehandlingen.
Komiteen har merket seg at Riksrevisjonens undersøkelse synes å vise at enkelte like saker kan bli behandlet ulikt i skatteetaten. Komiteen mener at dette er meget uheldig for skattesystemets legitimitet og omdømme. Samtlige skatteytere i Norge berøres av kvaliteten på skatteetatens saksbehandling og vedtak som fattes i den enkelte sak kan ha store økonomiske konsekvenser for den enkelte skatteyter. Riksrevisjonens undersøkelse viser at likhetsprinsippet kan være vanskelig å gjennomføre på skatteområdet. Det er etter komiteens mening derfor viktig at skatteetaten fortsetter arbeidet med å heve kompetansen blant de ansatte. Komiteen mener at Finansdepartementet og skatteetaten må arbeide kontinuerlig for at alle skal føle trygghet for at saker behandles riktig og ensartet.