Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Samandrag

Staten er en betydelig eier i norsk næringsliv og det er viktig med søkelys på forvaltningen av dette eierskapet. Sist eierskapspolitikken var fremme i en stortingsmelding var i St.meld. nr. 13 (2006–2007) Et aktivt og langsiktig eierskap, jamfør Innst. S. nr. 163 (2006–2007).

Forslagsstillerne mener det foreligger nye signaler fra regjeringen i forhold til målsettingene i eierskapsmeldingen, Et aktivt og langsiktig eierskap, og mener det derfor bør utarbeides en ny eierskapsmelding som tar opp i seg statsråd Trond Giskes uttalelser om taktskifte i den statlige eierskapsforvaltningen.

Forslagsstillerne vil understreke betydningen av å sikre et nasjonalt eierskap til strategisk viktige bedrifter. Forslagsstillerne mener at en gjennomgang av hvor mye staten skal engasjere seg i strategisk viktige selskaper, er en naturlig del av en ny eierskapsmelding.

Statsråd Trond Giskes signaler fra februar 2010 om at det kan være grunnlag for å endre det statlige eierskapet gjør at en ny stortingsmelding også må behandle eierskapet i en rekke selskaper der forslagsstillerne mener det ikke lenger er noen god begrunnelse for statlig eierskap.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en stortingsmelding om statens eierskap.»