Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 55/2010 av 30. april 2010 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2007/2/EF av 14. mars 2007 om etablering av en infrastruktur for geografisk informasjon i Det europeiske fellesskapet (INSPIRE)

Dette dokument

  • Innst. 353 S (2009–2010)
  • Kildedok: Prop. 120 S (2009–2010)
  • Dato: 09.06.2010
  • Utgiver: energi- og miljøkomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Utenriksdepartementet viser i proposisjonen til at EØS-komiteen vedtok ved beslutning 30. april 2010 vedtok å endre EØS-avtalens vedlegg XX ved innlemmelse av europaparlaments- og rådsdirektiv 2007/2/EF av 14. mars 2007 om etablering av en infrastruktur for geografisk informasjon i Det europeiske fellesskapet (INSPIRE).

Gjennomføringen av rettsakten vil ha økonomiske konsekvenser over flere år, og krever lovendring. Stortingets samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning er derfor nødvendig etter Grunnloven § 26 annet ledd.

Rettsakten og EØS-komitébeslutningen i uoffisiell norsk oversettelse følger som trykt vedlegg til proposisjonen.

Departementet viser til at målet med direktivet er å sikre tilgang til offentlig forvaltet geografisk informasjon (geodata), bl.a. om natur, samferdsel, bebyggelse, befolknings- og miljøforhold. Geodata som har betydning for miljøpolitikken, skal kunne sammenstilles og gjøres tilgjengelig på tvers av administrative grenser og organisatoriske skiller.

Kommisjonen har begrunnet forslaget til direktiv med at INSPIRE vil gi både miljømessige og bredere samfunnsgevinster, inkludert gevinster for privat sektor. Kommisjonen tallfestet de rene miljøgevinstene til mellom 230 og 600 mill. kroner pr. år pr. medlemsstat. Kommisjonen antok at kostnadene for offentlig virksomhet i gjennomsnitt vil beløpe seg til i gjennomsnitt 30-45 mill. kroner pr. år pr. medlemsstat.

Departementet viser til at direktivet vil kreve at statene etablerer og opererer et nett av elektroniske tjenester for søking, visning, nedlasting, omdanning og aktivering av geodata. Tjenestene skal være tilgjengelige for allmennheten og gjøre det mulig for offentlige myndigheter å dele data på tvers av organisatoriske og geografiske skiller.

Det vises til at den norske gjennomføringen av direktivet er forberedt og tenkt videreført basert på forvaltningssamarbeidet Norge digitalt. Dette er et samarbeid mellom kommuner, statlige etater, store offentlige brukere av geodata og andre virksomheter som leverer data til den geografiske infrastrukturen. Målet for samarbeidet er å gi deltakerne enkel og effektiv tilgang til geodata gjennom samarbeid om finansiering, organisering, drift og utvikling av en felles geografisk infrastruktur. Samarbeidet er i prinsippet frivillig og er regulert gjennom gjensidige avtaler. Samarbeidet omfatter i dag vel 600 parter. Det inkluderer alle landets kommuner med ett unntak, alle fylkeskommunene og fylkesmannsembetene, ca. 40 statlige etater, Telenor (nettdelen) og over 100 energibedrifter (nettselskaper). Oslo kommune er ikke part, men deltar i enkelte rådgivende organer.

Norske eksperter medvirket under forberedelsen av direktivet, og deltar i arbeidet med gjennomføringsreglene. Det er etablert et nettverk mellom de ansvarlige departementene og de nasjonale geodatakoordinatorene i de nordiske landene i arbeidet med direktivet, gjennomføringsreglene og nasjonal gjennomføring.

Det foreslås at direktivet gjennomføres i norsk rett gjennom en ny lov om en infrastruktur for geografisk informasjon (geodataloven), jf. Prop. 121 L (2009–2010) Lov om infrastruktur for geografisk informasjon (geodataloven).

Utenriksdepartementet vurderer at prinsippene for INSPIRE føyer seg godt til gjeldende norsk politikk for elektronisk forvaltning, slik dette bl.a. er uttrykt i planen eNorge 2009, St.meld. nr. 17 (2006–2007) Eit informasjonssamfunn for alle og St.meld. nr. 30 (2002–2003) «Norge digitalt» – et felles fundament for verdiskaping. Direktivet vil bedre tilgangen til miljøinformasjon for offentlige myndigheter nasjonalt og internasjonalt.

Gjennomføringen av direktivet vil medføre økte kostnader for Statens kartverk og om lag 25 andre berørte fagetater med ansvar for geodata omfattet av loven. Miljøverndepartementet vil dekke kostnader forbundet med tiltak rettet mot kommunesektoren. De økte kostnadene er til sammen anslått til ca. 32 mill. kroner pr. år, herav ca. 17 mill. kroner pr. år forbundet med tiltak rettet mot kommunesektoren, jf. nærmere omtale i Prop. 121 L (2009–2010) Lov om infrastruktur for geografisk informasjon (geodataloven).

Framdriften og de økonomiske konsekvensene for berørte statlige myndigheter og kommunesektoren vil bli vurdert og forelagt Stortinget i de årlige statsbudsjettene.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Per Rune Henriksen, Marianne Marthinsen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Oskar Jarle Grimstad, Henning Skumsvoll og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, viser til at prinsippene for INSPIRE knytter seg godt til gjeldende norsk politikk for elektronisk forvaltning, og at direktivet vil bedre tilgangen til miljøinformasjon for offentlige myndigheter nasjonalt og internasjonalt. Fremdrift og økonomiske kostnader forbundet med gjennomføringen av direktivet vil bli berørt i de årlige statsbudsjettene.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Utenriks- og forsvarskomiteen viser til energi- og miljøkomiteens utkast til innstilling datert 1. juni 2010 vedrørende Prop. 120 S (2009–2010).

Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer slutter seg til energi- og miljøkomiteens merknader og innstilling til Prop. 120 S (2009–2010), og har ingen ytterligere merknader.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 55/2010 av 30. april 2010 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2007/2/EF av 14. mars 2007 om etablering av en infrastruktur for geografisk informasjon i Det europeiske fellesskapet (INSPIRE).

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 9. juni 2010

Erling Sande

Per Rune Henriksen

leder

ordfører