Vedlegg
Jeg viser til Representantforslag 121 S (2009-2010) fra stortingsrepresentantene Line Henriette Hjemdal, Nikolai Astrup og Borghild Tenden.
Klimakur 2020 presenterer et faktagrunnlag og gir ulike alternativer og muligheter for tiltak og virkemidler som kan iverksettes for å nå de nasjonale utslippsmålene i Norge. Gjennom Klimaforliket i Stortinget ble det enighet om at det er realistisk å ha et mål om å redusere utslippene i Norge med 15-17 mill. tonn CO2-ekvivalenter i 2020 i forhold til referansebanen slik den er presentert i nasjonalbudsjettet for 2007, når skog er inkludert.
Klimakur inneholder en makroanalyse og en sektoranalyse, og det er presentert kostnader knyttet til begge. De samfunnsøkonomiske tiltakskostnadene som er beregnet spenner fra lønnsomme til svært høye kostnader per tonn CO2-ekvivalent som reduseres.
I 2011 vil Regjeringen legge fram for Stortinget en vurdering av klimapolitikken og behov for endrede virkemidler. I prosessen frem mot stortingsmeldingen vil vi gjøre grundige vurderinger av tiltakene som er presentert i Klimakur 2020, herunder kostnader knyttet til enkelttiltak. Vi vil også vurdere hvorvidt tiltak kan iverksettes på kort sikt, eller om det vil ta lengre tid å gjennomføre de ønskelige tiltakene.
Når Regjeringen skal ta stilling til hvilken pakke av nye virkemidler vi vil foreslå for Stortinget vil vi legge vekt på å ivareta det helhetlige perspektivet i klimapolitikken. Dette innebærer å se utslippsreduksjoner, kostnader og virkemidler knyttet til enkelttiltak i sammenheng, også for tiltak som er bedriftsøkonomisk lønnsomme i Klimakur 2020. Denne vurderingen er viktig fordi bedriftsøkonomisk lønnsomme tiltak ikke nødvendigvis lar seg gjennomføre i tilfeller der det foreligger hindre for iverksetting av nødvendige virkemidler. Samtidig er det viktig å vurdere den samlede effekten av en tiltakspakke for berørte aktører og på tvers av sektorer. På denne måten ønsker vi å sikre at vi når reduksjonsmålene for 2020 på en økonomisk og miljømessig bærekraftig måte.