Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til brev av 4. mars med oversendelse av forslag fra stortingsrepresentantene Elisabeth Røbekk Nørve og Siri A. Meling; dokument 8:73 S (2009-2010). Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen, i løpet av vårsesjonen 2010, fremme forslag om en justering av Verneplan for vassdrag som gjør det mulig å gjennomføre Rauma Energi AS i Møre og Romsdals planer om flytting av inntaket til Verma kraftverk til Storhaugen.»

Verma kraftverk med reguleringer ligger i et vassdrag som er vernet etter Verneplan IV for vassdrag, vedtatt 1993 (Rauma med sideelver).

Rauma Energi AS søkte i januar 2006 om konsesjon for nye Verma kraftverk med Storhaugen som nytt inntaksmagasin. Stortinget har definert opprustning og utvidelse av eksisterende kraftverk i vernede vassdrag til en «begrenset heving av overvann/ senking av undervann». Flytting av inntaksdammen ligger utenfor dette kriteriet. Selv om prosjektet i og for seg er godt og kan gi en fordobling av produksjonen fra 70 til ca. 140 GWh, rokker ikke dette ved Stortingets generelle vedtak.

Representantene Nørve og Meling synes med sitt forslag å være innforstått med at prosjektet ikke lar seg gjennomføre med det vedtaket som foreligger.

Vernevedtakene i Verneplan IV er generelt godt begrunnet, og vassdragene er godt dokumentert miljøfaglig.

Det alternativ som Rauma Energi AS nå har søkt om konsesjon for rammes ikke av bestemmelsene i verneplanen for vassdrag – uten nye reguleringsmagasiner, noe utvidelse av inntaksmagasin og nytt kraftverk. Søknaden ligger til behandling i NVE. Utbyggingen vil gi en årlig produksjonsøkning på ca. 50 GWh. Departementet avventer her NVEs innstilling.

Jeg kan ikke se at utbyggingspotensialet i det opprinnelige prosjektet tilsier at det nå skal foretas en justering av verneplanen for dette vassdraget. Jeg kan derfor heller ikke gi min tilslutning til forslaget fra representantene Nørve og Meling.