Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, viser til dokumentet, og tar årsrapporten for 2009 til orientering.

Komiteen har merket seg at den norske delegasjonen også i 2009 har engasjert seg aktivt i Den vesteuropeiske unions parlamentariske forsamling, bl.a. i forbindelse med å fremme Thorbjørn Jaglands kandidatur til stillingen som generalsekretær i Europarådet.

Komiteen er kjent med at stadig flere av VEUs oppgaver er overført til EU og at organisasjonen derfor gradvis har mistet sin politiske betydning. Våren 2009 vurderte utenrikskomiteen om Stortinget skulle fortsette sitt assosierte medlemskap i VEUs parlamentariske forsamling. Utenrikskomiteen konkluderte da med at selv om parlamentarikerforsamlingen ikke lenger spilte noen større politisk rolle og at tyngdepunktet for den internasjonale parlamentariske debatt om europeisk sikkerhets- og forsvarspolitikk ligger i andre fora, hadde den norske delegasjonen til VEU benyttet forsamlingen som arena for presentasjon av norske utenrikspolitiske vurderinger og prioriteringer på en meget god måte, bl.a. gjennom fokus på nordområderelaterte utfordringer i sikkerhetspolitikken. Det var enighet om at en norsk utmeldelse eller ikke-deltakelse i VEU vil kunne skape inntrykk av at Stortinget ikke prioriterte samarbeidet om europeisk forsvars- og sikkerhetspolitikk, samt at Norge som ikke medlem av EU, bør være ytterst varsom med å gjøre noe som kunne bidra til å svekke eller avvikle EU-relevante fora vi har tilgang til. Det var på denne bakgrunn enighet i utenrikskomiteen om at medlemskapet i VEU burde videreføres inntil videre og vurderes på nytt på et senere tidspunkt. Presidentskapet sluttet seg til dette.

Komiteen har merket seg at de ti statspartene til den modifiserte Brussel-avtalen fra 1954, den 31. mars 2010 besluttet å si opp avtalen og derigjennom innlede en prosess henimot nedleggelse av Den vesteuropeiske union innen utgangen av juni 2011. Komiteen viser til at det er bred enighet i EU om viktigheten av parlamentarisk innsyn og kontroll med EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk, samtidig som det er ulike oppfatninger om hvilken rolle EU-parlamentet og de nasjonale parlamenter skal ha i denne sammenheng.

Komiteen vil på denne bakgrunn tilrå at Stortinget engasjerer seg både overfor Europaparlamentet og overfor EU-landenes parlamenter for å sikre best mulig norsk inngrep med EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk, også etter en nedleggelse av VEU. Den norske VEU-delegasjonen vil her kunne spille en viktig rolle frem mot og på VEUs vårkonferanse i juni. Også utenriks- og forsvarskomiteen vil kunne gi viktige bidrag, både gjennom kontakten med tilsvarende komiteer i Europaparlamentet og gjennom samarbeidet mellom utenriks- og europakomiteene i EU-landenes parlamenter.

Komiteen mener at avviklingen av VEU illustrerer hvordan nye regionale og globale utfordringer krever nye tilnærminger, der nedleggelse eller tilpasninger i eksisterende institusjoner er påkrevet for effektiv håndtering av nye oppgaver. I denne situasjonen mener komiteen det er viktig at Stortinget løpende vurderer hvilke interparlamentariske fora en bør delta i og hvordan vi kan sikre disse organisasjonenes relevans og effektivitet. Økt kontakt og informasjonsutveksling mellom de parlamentariske delegasjonene, mellom delegasjonene og utenriksministeren og mellom delegasjonene og utenriks- og forsvarkomiteen, vil være viktig i så måte.