Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, understreker den parlamentariske forsamlingens viktige funksjon og hovedmål som er å bidra til parlamentarisk dialog mellom land og samarbeid i OSSE-regionen.

Komiteen vil også fremheve den særlige rollen som OSSE har knyttet til valgobservasjon og registrerer at samarbeidet med OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) ikke fungerer tilfredsstillende, og at det er uenighet om hvilken institusjon som skal ha det endelige ordet når det gjelder utformingen av den samlende vurdering av et gitt valg. Komiteen vil understreke viktigheten av at dette avklares.

Komiteen merker seg at et kanadisk forslag med brodd mot EUs forbud mot import av selprodukter, som ble besluttet i mai 2009, ble vedtatt og at en rekke EU-land stemte for forslaget.