Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Sigvald Oppebøen Hansen, Stine Renate Håheim, Thor Lillehovde og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Morten Ørsal Johansen, Tor Sibjørn Utsogn og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Ragnhild Aarflot Kalland, viser til representantforslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Solveig Horne og Per Sandberg om endring av norske myndigheters håndtering av saker om barnebortføring.
Komiteen vil understreke alvoret i saker om barnebortføring og betydningen av at norske myndigheter har gode virkemidler for å bistå til løsning av disse sakene slik at barnet kan sikres samvær med begge foreldrene. Komiteen vil videre understreke at hensynet til barnets beste må være avgjørende for hvilke virkemidler som velges, slik barnets beste-vurderingen alltid skal legges vekt på i saker som angår barn.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil vise til at norske myndigheter fører en aktiv politikk for å forhindre internasjonale barnebortføringer og arbeider aktivt for å bidra til en løsning av disse vanskelige sakene.
Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil understreke kompleksiteten i disse sakene, og når det gjelder barnebortføring fra Norge, er norske myndigheter avhengige av et godt samarbeid med andre lands myndigheter. Dette flertallet viser til brev fra justisministeren av 15. april 2010 (vedlagt) hvor det blant annet er en oversikt over en rekke tiltak som regjeringen har satt i verk for å bedre informasjonen, forebygge og arbeide for en rask håndtering og avklaring av barnebortføringssakene. Dette flertallet vil særlig trekke fram etableringen av nettportalen www.barnebortføring.no til hjelp for foreldre som frykter eller opplever barnebortføring, i tillegg til tiltak som er iverksatt for å bedre kompetansen blant dommere, politi, påtalemyndigheten og advokater. På portalen som ble opprettet i 2007, ble det i desember 2009 laget en oversikt over 24 advokater fra hele landet med særlig kompetanse på barnebortføringssaker, slik at berørte parter raskere kan komme i kontakt med en advokat med relevant erfaring. Det gis behovsprøvet fri rettshjelp i internasjonale barnebortføringssaker. Dette flertallet vil videre vise til at regjeringen høsten 2009 sendte på høring forslag om å innføre en ordning om stans av økonomiske ytelser og barnebidrag ved internasjonal barnebortføring.
Når det gjelder forslag 1 om å innsnevre adgangen til å ha dobbelt statsborgerskap, viser dette flertallet til justisministerens grundige vurdering i svarbrevet hvor det påpekes at en innstramming i statsborgerskapsforskriften § 1-6 antakeligvis ikke vil ha en effekt i flertallet av de saker det er snakk om. I tillegg påpekes det at en innstramming som innebærer at et barn avskjæres fra å erverve norsk statsborgerskap fordi barnet ikke kan løses fra annet statsborgerskap, kan vanskeliggjøre norske myndigheters muligheter til å bistå barnet dersom det skulle bortføres til utlandet. Dette flertallet støtter justisministerens vurdering.
Dette flertallet viser til at forslag 2–5 også ble behandlet i Dokument nr. 8:38 (2008–2009), og Innst. S. nr. 250 (2008–2009). Når det gjelder forslag 2–4 om økonomiske ytelser, deler dette flertallet forslagsstillernes syn om at det må sees på økonomiske tiltak som gjør det mindre attraktivt å bortføre barn, og dette flertallet mener at stans i offentlige ytelser og økonomiske overføringer kan ha en slik preventiv virkning. Dette flertallet viser til at forslag om dette har vært på høring og at regjeringen nå arbeider med oppfølging av høringsrunden. I justisministerens svarbrev opplyses det at regjeringen tar sikte på å legge fram et lovforslag for Stortinget i løpet av høsten 2010. Dette flertallet imøteser dette.
Dette flertallet viser til justisministerens svar når det gjelder forslag 5, om at det allerede er opprettet både et nasjonalt og et nordisk samarbeidsforum for håndtering av barnebortføringssaker.
Forslaget om å opprette en internasjonal barnebortføringsdomstol ble vurdert av justisministeren i svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke 12. februar 2010. Dette flertallet viser til justisministerens svar i dette og deler de vurderinger som der kommer fram.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet deler ikke de andre medlemmers syn på regjeringens innsats i barnebortføringssaker. Disse medlemmer er opptatt av å få iverksatt sterkere virkemidler og mer effektive rutiner når barn har blitt bortført fra Norge.
Disse medlemmer registrerer at regjeringen har hatt forslag ute på høring om stans i økonomiske ytelser til barnebortfører. Disse medlemmer finner det imidlertid kritikkverdig at regjeringen ikke har fremmet et slikt forslag for Stortinget enda. I denne sammenheng viser disse medlemmer til at regjeringen for over ett år siden sa at man forberedte et slikt forslag. Likevel har ingenting skjedd enda.
Videre mener disse medlemmer at innskjerping av adgangen til å inneha flere statsborgerskap er av stor betydning for å kunne bekjempe barnebortføring. Det registreres at justisministeren ikke deler denne oppfatningen. I denne forbindelse vil disse medlemmer påpeke at den formelt sett snevre unntaksregelen som gir mulighet til dobbelt statsborgerskap, reelt sett gir store muligheter for å oppnå dette.