Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Arne Olsen, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Harald T. Nesvik om omdannelse av Radiumhospitalet til et nasjonalt kompetansesenter

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen igangsette arbeidet med å omdanne Radiumhospitalet til et nasjonalt kompetansesenter for behandling, forskning og utvikling på kreftområdet.

II

Stortinget ber regjeringen sørge for at Radiumhospitalet videreføres som merkenavn, uavhengig av organisatorisk plassering.»

Forslagsstillerne framholder at institusjoner som Radiumhospitalet, Oslo Cancer Cluster og Kreftregisteret har høstet betydelig internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid og sin kompetanse innen forskning, utvikling og behandling av kreft, og mener det er svært viktig at dette kompetansemiljøet og denne merkevaren blir styrket og videreutviklet til beste for pasientene og samfunnet.

Forslagsstillerne viser til at Radiumhospitalet, Kreftforskningsinstituttet og Kreftregisteret utgjør de tre pilarene i et såkalt Comprehensive Cancer Center (CCC), et komplett kreftsenter. Forslagsstillerne er av den oppfatning at dette er en hovedårsak til at Radiumhospitalet har vært i stand til å hevde seg i konkurransen med utenlandske CCC.

Forslagsstillerne mener at Radiumhospitalet bør omdannes til et nasjonalt kompetansesenter som direkte er underlagt sentrale myndigheter, og ikke, slik det er i dag, underlagt Helse Sør-Øst. Forslagsstillerne mener videre at Radiumhospitalet som et nasjonalt kompetansesenter bør innlemmes som en egen post på statsbudsjettet, for på denne måten å kunne bygge opp bygningsmasse, utstyr og andre rammevilkår som må på plass for å utvikle Radiumhospitalet i tråd med forslagsstillernes intensjoner.

Forslaggsstillerne understreker at Radiumhospitalet er en merkevare både nasjonalt og internasjonalt, og mener at prosessen knyttet til Oslo universitetssykehus nok en gang framtvinger en debatt knyttet til valg av navn.

Komiteens merknader

Komiteen sitt fleirtal, medlemene frå Arbeidarpartiet, Jorodd Asphjell, Tore Hagebakken, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, og fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, vil vise til at dei forslag som her blir tatt opp, er grundig kommentert og drøfta frå regjeringspartia si side ved to høve inneverande år: ved helse- og omsorgsministeren sitt svar på skriftleg spørsmål jf. Dokument 15:437 (2009–2010) samt interpellasjonsdebatt 4. februar. Fleirtalet vil vise til dei konklusjonane som der kjem fram, og finn ikkje grunn til å støtte dei framsette forslaga.

Fleirtalet vil vise til at då Radiumhospitalet vart opna i 1932, var dette landet sitt første og einaste spesialsjukehus for kreftsjukdommar. Radiumhospitalet har i dag spesialiserte fagfolk innan alle felt og behandlingsmetodar (kirurgi, medikamentell behandling og strålebehandling). Fleirtalet viser til at det per i dag er bygd opp kreftavdelingar og kreftforskarmiljø ved alle dei regionale universitetssjukehusa. Fleirtalet meiner at spesialisthelsetenesta skal ha overordna mål og organisering slik det går fram av lov om helseføretak, blant anna for å sikre likeverdige helsetenester til alle og fordi ei samla organisering av spesialisthelsetenestene vil fremme samhandling mellom fagområda til beste for pasientane. Fleirtalet avviser derfor forslaget om å trekke kreftområdet ut frå ein heilhetleg organisering av spesialisthelsetenestene.

Når det gjeld namnet «Radiumhospitalet», så meiner fleirtalet at namnet etter knapt 80 år har festa seg i fagmiljø og i samfunnet som eit bilete på det faglege, på kompetanse og kvalitet innan kreftbehandling og kreftforsking. Fleirtalet ser det difor som naturleg og riktig at namnet vert ført vidare på ein eigna måte innanfor den sjukehusorganiseringa som vert gjeldande i hovudstadsområdet. Fleirtalet meiner at helseføretaka skal ha interesse for sine roller som forvaltarar av nasjonale og lokale symbol blant anna gjennom namn.

Fleirtalet foreslår at representantforslaget blir lagt ved møteboka.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, viser til omstillingsprosessen som foregår knyttet til sammenslåingen til Oslo universitetssykehus. Merkenavn som er godt innarbeidet i befolkningen og ikke minst er internasjonalt anerkjent, må ikke pålegges å byttes ut. Radiumhospitalet er et navn som er kjent langt ut over Norges grenser. Radiumhospitalets opparbeidede status i internasjonal sammenheng må videreføres. Disse medlemmer mener derfor at Radiumhospitalet skal videreføres som merkenavn, uavhengig av organisatorisk plassering.

Disse medlemmer mener at Radiumhospitalet og Kreftregisteret som en del av Oslo Cancer Cluster utgjør et nasjonalt kompetansesenter for behandling, forskning og utvikling og næringsutvikling på kreftområdet. Dette miljøet må sikres rammebetingelser for å kunne videreutvikles. Da er det viktig at Radiumhospitalet og Kreftregisteret beholdes som merkenavn og beholder en egen organisatorisk plassering. Disse medlemmer mener at Kreftregisteret skal beholde dagens organisatoriske plassering og ikke bli en del av Nasjonalt folkehelseinstitutt.

På denne bakgrunn foreslår disse medlemmer:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Radiumhospitalet sikres rammebetingelser for videre utvikling som et nasjonalt kompetansesenter for behandling, forskning og utvikling på kreftområdet.»

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Radiumhospitalet videreføres som merkenavn, uavhengig av organisatorisk plassering.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen sørge for at Radiumhospitalet sikres rammebetingelser for videre utvikling som et nasjonalt kompetansesenter for behandling, forskning og utvikling på kreftområdet.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen sørge for at Radiumhospitalet videreføres som merkenavn, uavhengig av organisatorisk plassering.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding blir fremmet av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Komiteen viser til representantforslaget og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:51 S (2009–2010) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Arne Olsen, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Harald T. Nesvik om omdannelse av Radiumhospitalet til et nasjonalt kompetansesenter – vert å leggje ved møteboka.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 25. mars 2010

Bent Høie

leder og ordfører