2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tove Linnea Brandvik, Thor Erik Forsberg, Steinar Gullvåg, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, lederen Robert Eriksson, Vigdis Giltun og Laila Marie Reiertsen, fra Høyre, Torbjørn Røe Isaksen og Bente Stein Mathisen, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, fra Senterpartiet, Geir Pollestad, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til regjeringens forslag om at rådsforordning nr. 2062/94 om opprettelse av et europeisk kontor for sikkerhet og helse på arbeidsplassen, med senere endringer, skal bli en del av EØS-avtalen. Rådsforordningen omfatter opprettelsen av EUs arbeidsmiljøkontor i Bilbao og har så langt ikke hatt noen forankring i EØS-avtalen.

Komiteen viser videre til at Norges deltakelse i det europeiske samarbeidet om helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen hittil har hatt uformell bilateral karakter. Komiteen er enig i at dette samarbeidet nå bør formaliseres slik at Norge kan gå inn som en aktiv deltaker i det europeiske arbeidsmiljøsamarbeidet.

Komiteen merker seg at Norge, gjennom EØS/EFTA-samarbeidet, nå vil kunne delta i ulike prosjekter og i det såkalte kontaktpunktssamarbeidet (Focal Point) på lik linje med EUs medlemsstater.

Komiteen peker også på at en tilslutning til det europeiske arbeidsmiljøsamarbeidet gir observatørstatus i kontorets styrende organer, hvilket åpner tilgang til informasjon og prosjekter. Dessuten gir det mulighet til å påvirke utviklingen i europeisk arbeidsliv.

Komiteen er enig i at Norge bør være en bidragsyter i arbeidet med å skape et solidarisk, inkluderende og trygt Europa, og at det er i norsk interesse å delta aktivt i det europeiske arbeidsmiljøsamarbeidet.

Komiteen viser også til at Bilbao-kontoret spiller en viktig rolle i oppfølgingen av EUs Lisboa-strategi på arbeidslivsområdet. Kontorets oppgave er å fremskaffe bakgrunnsmateriale for viktige beslutninger i EU. Samtidig skal kontoret spille en operativ rolle når EUs målsettinger skal settes ut i livet på arbeidsmiljøområdet.

Komiteen har ellers ingen merknader og slutter seg til regjeringens forslag.