Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Thomas Breen, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, Jørund Rytman, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Abid Q. Raja, viser til at bakgrunnen for lovforslaget er mistanke om momssvindel ved handel med klimakvoter. Komiteen viser til at lovforslaget ikke er sendt på høring med bakgrunn i at departementet ser det som viktig å få vedtatt lovendringer som skal motvirke momssvindel ved handel med klimakvoter så snart som mulig. Komiteen viser til at EUs CO2-kvotemarked er estimert til årlig å utgjøre over 720 mrd. kroner og at det er avdekket momssvindel innenfor dette markedet som ifølge Europol kan ha resultert i momstap for medlemslandene på om lag fem mrd. euro (om lag førti mrd. NOK). Komiteen merker seg at EU-kommisjonen har fremsatt et hasteforslag om endringer i merverdiavgiftsdirektivet som et tiltak for å forhindre denne type momssvindel, og at flere medlemsland, blant dem Danmark, har fulgt opp med egne tiltak.

Komiteen viser til at kvotemarkedet for utslipp av klimagassen CO2 kjennetegnes ved svært rask omsetning av utslippsrettigheter, og at svindel foretas ved at selger oppkrever utgående merverdiavgift ved innenlands salg av kvoter uten å betale avgiften til staten. Gjennom innførsel av slike kvoter kan selger være i besittelse av slike kvoter uten at det har skjedd en faktisk betaling av inngående merverdiavgift, samtidig som utgående merverdiavgift er oppkrevd, og inngående merverdiavgift på kjøpers hånd vil kunne være fradragsberettiget dersom kvotene er til bruk i avgiftspliktig virksomhet. Komiteen vil understreke betydningen merverdiavgiftssystemet har for finansieringen av statens utgifter, og at det er et uttalt politisk mål å øke satsingen på tiltak som skal hindre skatte- og avgiftsunndragelser. Komiteen vil vise til at den betydelige svindelen som er avdekket innenfor EUs CO2-kvotemarked, som Norge er tilknyttet, er svært uheldig i så måte. Komiteen er derfor enig i behovet for et regelverk som effektivt forhindrer muligheten til slik momssvindel.

Komiteen viser til at det som et hasteforslag foreslås at kjøper skal ha ansvaret for å beregne og betale merverdiavgift ved innenlands omsetning av klimakvoter til næringsdrivende og offentlig virksomhet. Komiteen støtter lovforslaget og har ingen ytterligere merknader.