Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg 2

Jeg viser til Arbeids- og sosialkomitéens brev av 23. oktober 2009, der komitéen ber om min vurdering av forslag fremmet i Representantforslag 2 S (2009-2010) (Dokument nr. 8:2 (2009-2010):

”Stortinget ber Regjeringen i løpet av 2010 legge fram en samlet tiltakspakke for å begrense og bekjempe fattigdom blant barn. Arbeidet med en slik tiltakspakke bør skje i tett dialog med alle partiene på Stortinget.”

Som representantene Abid Q. Raja og Trine Skei Grande viser til, var det en økning i antall barn som lever i husholdninger med lavinntekt fra 2000 til 2006. Denne utviklingen er bekymringsfull. Barn som har foreldre med lav utdanning eller svak tilknytning til arbeidslivet, barn med innvandrerbakgrunn, barn som bor med enslig forsørger og barn i familier med mange søsken er særlig utsatt. Barnefamilier med ikke-vestlig landbakgrunn er sterkt overrepresentert i lavinntektsgruppen og står for mye av den økte forekomsten av lavinntekt blant barnefamiliene.

Jeg er enig med forslagsstillerne i at det er behov for en forsterket innsats for å begrense og bekjempe fattigdom blant barn. Det er en utfordring å stoppe og reversere de senere års økning i antall barn i lavinntektshusholdninger. Barnefattigdom er alvorlig både med henblikk på barns velferd og inkludering på kort sikt, men også for å hindre at fattigdom går i arv.

For å bekjempe fattigdom og utjevne sosiale og økonomiske forskjeller kreves det både en langsiktig og kortsiktig innsats. Det må tas grep for å forebygge fattigdom blant nye generasjoner og iverksettes tiltak som kan bidra til å redusere fattigdom og bedre situasjonen for de som er rammet.

Regjeringen har et bredt forebyggende perspektiv på fattigdom, ikke minst i arbeidet for å bekjempe fattigdom blant barn. Forebyggende innsats gjennom oppvekstmiljø og utdanningssystem er sentralt. Regjeringen gjennomfører en stor barnehagereform. Et godt utbygd pedagogisk barnehagetilbud gir barn mer likeverdige oppvekst- og læringsvilkår. Regjeringen har iverksatt tiltak for å redusere sosiale forskjeller i skole- og utdanningssystemet, og styrker barnehager og skole i statsbudsjettet for 2010. Tiltak for å hindre frafall i videregående opplæring er også et viktig innsatsområde som styrkes i 2010.

Arbeid er det viktigste virkemiddelet for å bekjempe fattigdom og redusere sosiale og økonomiske forskjeller. Det å styrke foreldrenes arbeidstilknytning er avgjørende også for å forebygge og avhjelpe fattigdom blant barn og unge, både på kort og lang sikt. Regjeringen fører en aktiv arbeidsmarkedspolitikk, gjennomfører NAV-reformen, viderefører innsatsen for et inkluderende arbeidsliv og har iverksatt tiltak for å styrke arbeidsmarkedstilknytningen for personer som står lengst fra arbeidsmarkedet. Kvalifiseringsprogrammet for utsatte grupper styrkes i 2010.

Godt utbygde offentlige velferdsordninger bidrar til økonomisk og sosial trygghet også for barn og unge. Regjeringen vil legge til rette for at alle barn og unge gis muligheter til å delta og utvikle seg i samfunnet uavhengig av foreldrenes økonomiske og sosiale situasjon. God kommuneøkonomi, sosial boligpolitikk, et inkluderende oppvekstmiljø, gratis eller rimelige fellesgoder og inntektssikring som gir mulighet til å leve et verdig liv er viktig for å unngå at økonomisk fattigdom skal ramme barn og ekskludere dem fra sosiale fellesskap. Regjeringen styrker kommuneøkonomien i 2010. Dette gir kommunene bedre rammebetingelser for å yte velferdstjenester.

Regjeringen la sammen med forslaget til statsbudsjett for 2007 fram en handlingsplan mot fattigdom. Handlingsplanen inngår i en samlet politikk for sosial utjevning, inkludering og fattigdomsbekjempelse. Handlingsplanen er fulgt opp i statsbudsjettene for 2008, 2009 og 2010. Det er iverksatt tiltak som er rettet inn mot at alle skal gis muligheter til å komme i arbeid, for at alle barn og unge skal kunne delta og utvikle seg og for å bedre levekårene for de vanskeligst stilte.

Det er som et ledd i handlingsplan mot fattigdom bl.a. iverksatt kompetanse- og utviklingstiltak for å forebygge og redusere fattigdom blant barn, unge og barnefamilier som er i kontakt med sosialtjenesten/arbeids- og velferdsforvaltningen og barne- og ungdomsvernet. Formålet er å styrke det forebyggende arbeidet i kommunene, utvikle nye tiltak overfor målgruppen, bedre samordningen av lokale tiltak og å styrke og utvikle kunnskap og kompetanse blant aktørene i lokalsamfunnet. Det er gitt tilskudd til bl.a. fritidsaktiviteter for barn og unge og til oppfølging av utsatt ungdom. Det er også iverksatt utviklingsarbeid overfor ungdom i risikosoner.

Tiltak i handlingsplan for integrering og inkludering av innvandrerbefolkningen inngår i en samlet innsats mot fattigdom. Oppvekst, utdanning og språk er et prioritert innsatsområde. Det satses bl.a. på gratis kjernetid i barnehage for fire- og femåringer.

Fordelingsutvalget, som har utredet årsaker til økonomiske forskjeller, har kommet med forslag til tiltak innenfor et bredt spekter av politikkområder (NOU 2009:10). Utvalget legger vekt på tiltak som bidrar til å forhindre at økonomiske forskjeller forsterker seg over tid, herunder at fattigdom går i arv. Regjeringen vil i Revidert nasjonalbudsjett 2010 trekke opp langsiktige føringer for Regjeringens arbeid med fordelingsspørsmål og presentere en bred strategi for å forebygge og bekjempe fattigdom. Strategiene vil bli supplert med tiltak i statsbudsjettet for 2011 og følges opp i de årlige budsjettene i denne stortingsperioden.

Jeg imøteser drøftinger av strategier og tiltak for å begrense og bekjempe fattigdom blant barn i forbindelse med disse framleggene.