Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Gunn Olsen, Kåre Simensen og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Olemic Thommessen og Lars Bjarne Tvete, fra Sosialistisk Venstreparti, Einar Horvei, fra Senterpartiet, Christina Nilsson Ramsøy, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, viser til at forslagsstillerne ønsker å gjøre dagens foreldrepermisjon mer fleksibel ved å utvide denne til å gjelde frem til barnet fyller 12 år.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Kristelig Folkeparti, støtter ikke dette forslaget, da dagens ordninger gir gode muligheter til å kombinere arbeid og permisjon, og foreldrepermisjon har gitt de fleste barn gode muligheter til å bli godt kjent med sine foreldre og motta god og riktig omsorg i sine første leveår. For alle de familier som omfattes av ordningen er det verdifullt å kunne tilbringe tid sammen i en viktig tid for barnets sosiale og menneskelige utvikling.
Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er opptatt av at foreldrepengeordningen skal legge til rette for en jevnere fordeling av omsorg og yrkesaktivitet mellom foreldrene. Det at fedre tidlig tar ansvar for barneomsorg er viktig for å etablere god kontakt mellom far og barn og bidrar til å gjøre fedre og mødres arbeidslivstilknytning mer lik. Siktemålet med fedrekvoten er å få flere fedre til å ta aktivt del i omsorgen i barnets første leveår. Erfaringene så langt viser at fedres uttaksmønster i stor grad følger lengden på fedrekvoten. I den videre utvikling av foreldrepengeordningen vil dette flertallet legge vekt på ordninger som bidrar til økt likestilling mellom foreldrene og styrking av fedres omsorgsrolle. Lengden av den totale stønadsperioden og antall uker øremerket hver av foreldrene er viktige i denne sammenheng.
Komiteen vil påpeke at det er viktig å ha fokus på en familiepolitikk som tar utgangspunkt i at den enkelte familie skal ha stor frihet til å finne de løsninger som passer dem best. Komiteen er enig i at ulike foreldre har forskjellige behov, og det er viktig at politikken som føres tar høyde for dette.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre registrerer også at dagens ordning ikke fungerer like godt for alle familier, og den er en innblanding i familiens valgfrihet.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener derfor en må få på plass en foreldrepermisjon som gir familien full frihet til å dele foreldrepermisjonen mellom mor og far. Disse medlemmer er av den oppfatning at målet hele tiden må være å gi barnet tid sammen med sine foreldre, noe vi sikrer gjennom å gi familien full frihet til å fordele foreldrepermisjonen seg imellom, slik de finner det best for sin familie. Disse medlemmer mener at det bør være opp til det enkelte par hvordan de vil fordele foreldrepermisjon mellom seg, men da innenfor den totale tidsramme som er i dagens ordning.
Disse medlemmer vil i den forbindelse vise til Dokument 8:49 S (2009–2010) fra representanter fra Fremskrittspartiet om å gi familien full frihet til å dele foreldrepermisjonen mellom mor og far.
Komiteens medlemmer fra Høyre vil understreke viktigheten av at barn får muligheten til å tilbringe mye tid med både mor og far i løpet av det første leveåret og ønsker å legge til rette for det. Disse medlemmer vil på selvstendig grunnlag vurdere om det er behov for å gjøre endringer i dagens permisjonsordning, og ønsker derfor ikke å stemme for det herværende forslaget.
Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at samfunnet har ansvar for å ta vare på og beskytte familien, herunder legge til rette for gode oppvekstvilkår for alle barn. Dette medlem viser til at mange foreldre opplever at det er vanskelig å få nok tid til å være sammen med egne barn og finne en god balanse mellom arbeidsliv og familieliv. Dette medlem vil derfor gjøre hverdagen enklere ved å innføre en fleksibel foreldrepermisjon på 68 uker (16 måneder) som må benyttes innen barnet fyller 10 år. Permisjonen deles fritt, med unntak av 10 uker som er forbeholdt mor og 10 uker som er forbeholdt far.
På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en fleksibel foreldrepermisjon på 68 uker (16 måneder). Permisjonen må benyttes innen barnet fyller 10 år. Permisjonen deles fritt, med unntak av 10 uker som er forbeholdt mor og 10 uker som er forbeholdt far.»