Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Kari Kjønaas Kjos, Per Arne Olsen og Jon Jæger Gåsvatn om en utredning knyttet til prøveprosjekt med Naloxon nesespray til bekjempelse av overdosedødsfall

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten knyttet til et prøveprosjekt med Naloxon nesespay for bekjempelse av overdosedødsfall."

Som bakgrunn for forslaget framholder forslagsstillerne at Norge er på verdenstoppen når det gjelder antall overdosedødsfall per innbygger.

Det vises til at Verdens helseorganisasjon anbefaler at de som jobber i tiltak rettet mot heroinavhengige, må ha muligheten til å administrere Naloxon, som er det samme virkestoffet som brukes av ambulansepersonell og øvrig helsevesen.

Forslagsstillerne viser videre til prøveprosjekt gjennomført i Storbritannia knyttet til utdeling av Naloxon nesespray til heroinmisbrukere, og de mener det er hensiktsmessig å utrede muligheten knyttet til et prøveprosjekt i Norge med den hensikt å redusere antall overdosedødsfall. Forslagsstillerne mener det må utredes hvorvidt både heroinmisbrukere, pårørende og de som jobber ved kommunale lavterskeltilbud, bør gis tilgang til en slik nesespray.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Tore Hagebakken, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, har i brev av 18. desember 2009 mottatt uttalelse til forslaget fra helse- og omsorgsministeren. Av brevet fremgår det at statsråden vil be Helsedirektoratet vurdere om det bør igangsettes forsøk med bruk av Naloxon nesespray som tiltak for å forebygge overdosedødsfall. En slik vurdering må foretas ut fra et medisinskfaglig forsvarlighetshensyn der det også foretas en kost/nytte-analyse. Komiteen legger til grunn at Stortinget informeres på egnet måte når mer informasjon foreligger.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, foreslår at representantforslaget vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til brev av 18. desember 2009 fra helse- og omsorgsministeren. Disse medlemmer ser svært positivt på de signaler som ligger i statsrådens svar, og ber om at det også gjøres en vurdering av hvem som bør inngå i et prøveprosjekt. Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber regjeringen utrede muligheten knyttet til et prøveprosjekt med Naloxon nesespray for bekjempelse av overdosedødsfall."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber regjeringen utrede muligheten knyttet til et prøveprosjekt med Naloxon nesespray for bekjempelse av overdosedødsfall.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Komiteen viser til representantforslaget og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:17 S (2009–2010) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Kari Kjønaas Kjos, Per Arne Olsen og Jon Jæger Gåsvatn om en utredning knyttet til prøveprosjekt med Naloxon nesespray til bekjempelse av overdosedødsfall – vedlegges protokollen.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 11. februar 2010

Bent Høie

Are Helseth

leder

ordfører