Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til komiteens brev 2. desember 2009, hvor det bes om departementets vurdering av forslaget fra representantene Andrè Oktay Dahl, Anders B. Werp, Linda C. Hofstad Helleland og Elisabeth Aspaker Dokument nr. 8:27 S (2009-2010). Dokumentet inneholder følgende forslag:

"Stortinget anmoder Regjeringen om umiddelbart å fremlegge forslag til endringer i lov 22. mai 1902 nr. 10 Alminnelig borgerlig Straffelov (Straffeloven) hvor Stortingets Besl. 0. nr. 88 (2008-2009) om lov om endringer i straffeloven 20. mai 2005 nr. 28 (siste delproposisjon – sluttføring av spesiell del og tilpasning av annen lovgivning) legges til grunn, slik at Stortingets forutsetninger om kraftig skjerping av straffenivå for voldshandlinger, voldtekt og overgrep mot barn kan bli realisert."

Høyesterett i storkammer avsa 13. november 2009 dom i to forente saker (seksuallovbrudd og voldslovbrudd), hvor det prinsipielle spørsmålet var hvilken betydning uttalelsene i Ot.prp. nr. 22 (2008-2009) om straffskjerpelse for voldslovbrudd og seksuallovbrudd skal ha ved straffastsettelsen i saker som pådømmes etter 1902-loven.

Etter mitt syn gir dommene et godt og viktig bidrag i arbeidet med å skjerpe straffene for drap, annen grov vold og seksuallovbrudd. Jeg viser for det første særlig til at Høyesterett slår fast at når den nye straffeloven trer i kraft, plikter domstolene å endre straffenivået i tråd med uttalelsene i forarbeidene. Dernest viser jeg til at Høyesterett slo fast at i mellomperioden (etter vedtakelsen i 2009 og frem til ikraftsetting) skal utviklingen i retning et strengere straffenivå på de aktuelle områdene forsterkes på grunn av uttalelsene i forarbeidene.

Jeg mener imidlertid at straffene bør skjerpes raskere enn det Høyesterett her gir anvisning på. Derfor tar jeg sikte på å fremme en proposisjon om lovendringer i gjeldende straffelov (1902-loven) med ikraftsetting straks, slik at en oppnår de ønskede straffeskjerpelser raskere enn hva domstolene legger opp til. Jeg har som målsetting å legge frem en proposisjon som Stortinget kan behandle før sommeren.