Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Sigvald Oppebøen Hansen, Stine Renate Håheim, Thor Lillehovde og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Morten Ørsal Johansen, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Elisabeth Skogrand, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til representantforslag fra stortingsrepresentantene André Oktay Dahl, Anders B. Werp, Linda C. Hofstad Helleland og Elisabeth Aspaker om umiddelbar lovendring for å sikre skjerpet straffenivå i volds-, overgreps- og voldtektssaker.
Komiteen deler forslagsstillernes beskrivelse av at det over tid har utviklet seg et straffenivå for de mest integritetskrenkende handlingene som ligger for lavt i forhold til andre straffbare handlinger. Komiteen vil understreke betydningen av at straffenivået for disse handlingene heves. Etter komiteens mening skal straffenivået for ulike lovbrudd i størst mulig grad gjenspeile hvor alvorlig samfunnet anser et lovbrudd å være. Komiteen vil vise til følgende merknad fra en enstemmig justiskomité i innstillinga om endringar i straffeloven 2005 (Innst. O. nr. 73 (2008–2009)):
"Komiteen understreker at straffenivået skal skjerpes i forhold til blant annet grov vold, drap, voldtekter, seksuelle overgrep, kjønnslemlestelse og vold i nære relasjoner. Komiteen viser til de tydelige signaler som gis i form av økte strafferammer, heving av minstestraffen og ikke minst at proposisjonen går igjennom konkrete, utvalgte rettsavgjørelser. Komiteen slutter seg til denne måten å sende signaler til domstolen på for å heve straffenivået. Komiteen understreker at høyere straffenivå skal ta til å gjelde straks."
Komiteen vil peke på at både forslagsstillerne og justisministeren i sitt brev til justiskomiteen av 18. desember 2009 (vedlagt) viser til at Høyesterett i storkammer 13. november 2009 avsa to saker hvor det prinsipielle spørsmålet var hvilken betydning uttalelsene i forarbeidene til straffeloven 2005 om høyere straffenivå skal ha ved fastsettelsen av saker som pådømmes etter 1902-loven. Komiteen vil understreke at Høyesterett i dommene slår fast at når den nye straffeloven 2005 trer i kraft, plikter Høyesterett å heve straffenivået i tråd med Stortingets uttalelser. Imidlertid sier Høyesterett at når det gjelder saker i perioden fra vedtakelsen av den nye straffeloven i 2009 og fram til ikraftsettelse, vil de gjennomføre en gradvis opptrapping av straffenivået. Komiteen viser til at justisministeren i sitt brev viser til at departementet har startet arbeidet med lovendringer for å sikre at en oppnår de ønskede straffeskjerpelser raskere enn det domstolene legger opp til. Komiteen er fornøyd med at dette arbeidet nå er i gang, og forventer at proposisjonen legges fram om kort tid slik at Stortinget kan behandle saken før sommeren.
På denne bakgrunn anser komiteen at forslagsstillernes forslag er fulgt opp, og komiteen foreslår derfor at forslaget vedlegges protokollen.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre registrerer med tilfredshet at Regjeringen nå varsler at den vil følge opp det et samlet storting forutsatte da ny straffelov ble vedtatt, slik at straffenivået for disse forbrytelsene heves. Disse medlemmer har i lengre tid krevd at det legges frem en proposisjon for Stortinget om dette. Regjeringens varslede proposisjon imøteses derfor med forventning. Disse medlemmer vil derfor berømme statsråden for at han nå tar grep, samtidig som det er grunn til å undres over at Regjeringen virket så lite forberedt på Høyesteretts avgjørelse om heving av straffenivået. Disse medlemmer viser videre til at det har fremkommet uttalelser i den offentlige debatt knyttet til spørsmål om nye datasystemer i politiet. På denne bakgrunn har det vært stilt spørsmål ved om utviklingen og implementeringen av disse datasystemene vil forsinke ikrafttredelsen av den nye straffeloven. Disse medlemmer forutsetter at Stortinget holdes løpende orientert om eventuelle utfordringer som resultat av datasystemene i politiet, og den nærmere håndteringen av dem.