Brev fra Justis- og politidepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 1. desember 2009

Spørsmål om Dokument 1 (2009 - 2010) - Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008

Justis- og politidepartementet viser til brev fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen datert 18.11.2009.

Spørsmålene en til tre i brevet av 18.11.2009 besvares av settestatsråd Trond Giske. De øvrige spørsmål, spørsmål fire og fem, besvares av statsråd Knut Storberget.

Spørsmål 4

"Politi- og lensmannsetatens IKT-system er sårbart, hvilket er påpekt av Riksrevisjonen og bekreftet av et dataangrep mot etaten i 2009. Hva er årsaken til at denne svakheten ikke er rettet opp?"

Svar

Innenfor tildelte rammer, tar Politidirektoratet IKT-utfordringene på største alvor og har i 2009 startet en fornyelse av politi- og lensmannsetatens IKT-infrastruktur. Politidirektoratet har i 2009 brukt 40 mill på IKT-infrastruktur, og planlegger i 2010 og 2011 å bruke henholdsvis 80 mill og 50 mill innenfor rammene på å ferdigstille arbeidet. Utrulling av ny IKT-infrastruktur skal etter planen være gjennomført i løpet av 2011. Parallelt med prosjektet for fornyelse av IKT-infrastrukturen arbeider Politiets data- og materielltjeneste fortløpende med tiltak som reduserer sårbarheten i eksisterende IKT-infrastruktur.

Det er i tillegg behov for å foreta en fornying og delvis utskifting av politiets straffesakssystemer, dvs. bl.a. SSP (Det sentrale straffe- og politiopplysningsregisteret), Strasak (politiets sentrale registreringssystem) og BL (Basisløsninger). Fremdriften mht. fornyelser av straffesakssystemene vil være avhengige av de årlige budsjettene.

Spørsmål 5

"Uavklarte forhold knyttet til leiligheter i Oslo politidistrikt har medført at de er forfalt til ubeboelig standard. På hvilken måte har departementet arbeidet for å hindre slikt misbruk av offentlige midler?"

Svar

Forvaltningen av tjenesteleilighetene og leieforholdene i Rådyrveien har vært delegert til og håndtert av politimesteren i Oslo. Etter opprettelsen av Politidirektoratet har oppfølging av saken vært håndtert av direktoratet. Oppfølgingen og vedlikeholdet av leilighetene har dessverre blitt forsømt over år. Som eier av leilighetene/boretten erkjenner departementet at rutinene for oppfølging beklageligvis ikke har vært gode nok.

Departementet har i samråd med Politidirektoratet lagt opp til salg av leilighetene i 2010, jf. Prop. 1 S (2009-2010).