Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden, datert 18. november 2009

Dokument 1 (2009-2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har for tiden til behandling Dokument 1 (2009–2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008. Som et ledd i sin behandling av saken ønsker komiteen å stille følgende spørsmål om rapporteringen på Helse- og omsorgsdepartementets område:

  • 1. Mål og resultatstyring er et viktig virkemiddel for å sikre at oppfølgingen av tilskuddsordninger er i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger. Statsråden har i svar til Riksrevisjonen vurdert behovet for slik styring som noe mindre hva gjelder Helsedirektoratets arbeid med tilskuddsordningene fordi direktoratet er sterkt involvert i utformingen av Prop.1 St. Dette til tross for at 100 millioner kroner av tilskuddsmidlene er gått til drifting av tilskuddsordningene, hvilket Riksrevisjonen påpeker er i strid med Stortingets forutsetninger og bevilgningsreglementet. På hvilken måte mener statsråden at Helsedirektoratets medvirkning under utformingen av Prop.1 St., overflødiggjøre normale krav til mål og resultatstyring?

  • 2. Riksrevisjonen peker på at 100 millioner kroner i tilskuddsmidler er brukt til drift av tilskuddsordningene i strid med Stortingets forutsetninger og bevilgningsreglementet. Hvilke tiltak er iverksatt for å sikre at de vedtatte formål får nyte godt av de 100 millionene som er brukt feil i 2008?

  • 3. Gjennomsnittlig behandlingstid for saker som går til Norsk pasientskadeerstatning er 2,5 år i de tilfeller det gis erstatning. Ved behandling i Pasientskadenemnda er ventetiden ytterligere ett år. Hva mener statsråden er forsvarlig saksbehandlingstid, hvilke tiltak er iverksatt for å sikre forsvarlig saksbehandlingstid og når mener statsråden tiltakene vil gi full effekt?

  • 4. Riksrevisjonen har påpekt mangler ved dataene i Norsk pasientregister. Hva har departementet gjort for å sikre en bedre kvalitet?

Av hensyn til den videre fremdrift i saken bes det om snarlig svar.