Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Barne- og likestillingsdepartementet v/statsråden, datert 18. november 2009

Dokument 1 (2009–2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har for tiden til behandling Dokument 1 (2009–2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008. Som et ledd i sin behandling av saken ønsker komiteen å stille følgende spørsmål om rapporteringen på Barne- og likestillingsdepartementets område:

  • 1. Det kommer frem at gjennomsnittlig saksbehandlingstid for behandling av barnevernssaker i fylkesnemndene var på mellom 52 og 86 dager i 2008. Stortingets forutsetning er at saksbehandlingstiden ikke skal være lengre enn fire uker (28 dager) i de fleste tilfeller. I 2008 ble 89 prosent av sakene behandlet etter lengre tid en Stortingets forutsetning. Tendensen i første kvartal 2009 er tilsvarende. Barn som utsettes for omsorgsoverdragelse lever således ofte med midlertidige vedtak i gjennomsnitt dobbelt så lenge som loven foreskriver som hovedregel. Dette er en stor utfordring for rettsikkerheten til barna. Hvorfor har statsråden ikke rettet opp i disse forholdene etter påpekninger fra Riksrevisjonen i 2007?

  • 2. Hva er gjort i forhold til å utvikle enhetlige rutiner og metoder for god saksstyring for å få saksbehandlingstiden ned?

  • 3. Statsråden opplyser til Riksrevisjonen at det i 2009 er lagt ut et større anbud på rammeavtaler for kjøp av plasser i barneverninstitusjoner. Anbudet skal gjennomføres i tråd med anskaffelsesreglementet og er åpent for alle private aktører. Valg av aktør skal skje i tråd med anskaffelsesreglementet. Mener statsråden dette betyr at man ikke kan vektlegge type privat aktør i utvelgelsesprosessen, slik at alle private tilbydere skal likebehandles i slike anbudsprosesser, og hvorfor er ikke slikt anbud lagt ut før 2009?

Av hensyn til den videre fremdriften i saken bes det om snarlig svar.